Het soapy zussenverhaal van Van der Vlugt

Het thrillerdebuut De reünie van jeugdboekenschrijfster Simone van der Vlugt was een vlot verteld en slim geconstrueerd verhaal, maar het wemelde van de Bouquetreekszinnen. Ondanks verscheen haar tweede volwassenenboek en ook daarin toont Van der Vlugt dat ze in het construeren van een verhaal heel behendig is: ze vertelt namelijk de moord op een helft van een tweeling uit het perspectief van beide helften.

Slachtoffer Marjolein is getrouwd met Raoul, heeft een dochter Valerie en werkt uit idealisme op een zwarte vwo-school in Rotterdam. Zij verhaalt haar laatste levensweken vanaf het moment dat ze in paniek raakt doordat een Marokkaanse leerling haar met een mes bedreigt. Tweelingzus Marlieke – single en net als haar nichtje Valerie in staat om geesten te zien – is de andere ik-vertelster. Zij verslaat de ontknoping.

Een grote groep kennissen, collega's en andere relaties passeert de revue en vrijwel al deze mensen raken verdacht. Zo is er voortdurend sprake van spanning, zij het op de seriële, ongeloofwaardige manier van soapseries. `Soap' is om meer redenen een goede typering van dit boek. Ook het overdadige verhaalmateriaal – raciale spanningen, diefstal, moord, metafysische gewaarwordingen, zwarte school, moord op docent, overspel, homoseksualiteit, jaloezie, wraak, drugs, incest, sibling rivalry – is op zijn zachtst gezegd `soapy'. Zelfs het taalgebruik lijdt onder een Aalsmeers aandoend gebrek aan naturel. Een dertigjarige observeert: `waar jong en oud [...] zich met balspelen amuseert'. Een Marokkaanse schoolverlater klaagt: `Heb je enig idee hoe het voelt om overvallen te worden door zes politiemannen als je nietsvermoedend over straat loopt? [...] Om als Marokkaan überhaupt geen kans op werk te hebben, in horecagelegenheden te worden geweigerd?'

Van der Vlugt onthulde onlangs in een interview dat ze haar zinnen `allemaal nog drie keer [bekijkt], of ze mooi lopen, of ik dingen niet kan omdraaien en verbeteren.' Drie keer is niet genoeg.

Simone van der Vlugt: Schaduwzuster, Anthos, 344 blz. €18,95

    • Gert Jan de Vries