Het beeld

De Fruitschaal, de appels en peren van de Nederlandse televisie in september en oktober, bevat geen enkel programma van de nieuwe zender Talpa, maar een aantal zat er dicht tegenaan. De provocatieve kwaliteiten van Linda & Beau op zondag, van de dramaserie Parels & Zwijnen en van de Idols-pastiche De NIX Factor zijn nog net te pril. Een eervolle vermelding krijgt de interessante opschudding door de drugs- en seksvoorlichting in Spuiten en slikken (BNN). Ook Jeroen Pauw en Paul Wittemann galopperen met hun nieuwe praatprogramma Woestijnruiters (VARA) net niet over de boomgrens. Echt pal naast de schaal, wegens twee relatief mislukte afleveringen, viel Jan Jaap van der Wal over de wereld (AVRO), een reeks speelse bezoeken à la Danny Kaye aan gehandicapte kinderen en jongeren in arme landen. De cabaretier wordt nipt gepasseerd door een vergelijkbaar verfrissende reeks ontmoetingen met een grapjas.

5 (-) Pauls parenavond (VARA). Naast de populaire grote shows op zaterdag (Mooi, weer De Leeuw) is de grootste VARA-ster begonnen met sympathieke, intieme programmaatjes op de late donderdag. In dubbelpresentatie met een speciale gast worden diens hartenwensen vervuld. Leuke, verrassend openhartige afleveringen met Hannie van Leeuwen, Robbie Williams en Marga van Praag.

4 (-) Koefnoen (AVRO). Frits Barend en Henk van Dorp werden zo raak te grazen genomen door de satirici van Koefnoen, dat ze wel moesten roepen dat dit het beste programma van de Nederlandse televisie is. Niet helemaal mee eens: met name de steeds terugkerende imitaties van onder anderen Joop Braakhekke, Geert Mak en Bennie Jolink vallen tegen, evenals de eindeloos wezenloze boerenfamilie. Maar beter dan ooit zijn de observaties van nieuwe rijken en een imitatie van Joling en Gordon over de vloer. Owen Schumacher en Paul Groot lijken zich soms bijna boos te maken.

3 (-) R.A.M Arnon Grunberg (VPRO). De in subcategorieën opgedeelde VPRO-cultuurrubriek voldoet goed in sommige items van R.A.M magazine en in de filmfestivaljournaals, maar toch vooral in de essayistische televisieverkenningen van schrijver-presentator Arnon Grunberg. Het kijkcijferkonijn over de angst van de publieke omroep om de massa te verliezen en een inleiding op het zelfzuchtige China, waren beide om door een ringetje te halen.

2 (2) Dokwerk (VPRO/NPS). Vergeet documentairerubrieken als Tegenlicht, Dokument, De Donderdag Documentaire, Zembla, Close-up en Het uur van de wolf, die om uiteenlopende redenen niet (meer) in de schaduw kunnen staan van Dokwerk. Drie recente hoogtepunten: Stefanie de Brouwers Forasteros, zij die van elders komen, Britta Hosmans Die Silberhöhe en Meral Uslu's De kinderen van mijn vader.

1 (-) Groeten uit de rimboe (SBS6). Krankzinnige reality show volgt twee Nederlandse en een Belgisch gezin tijdens een verblijf bij een nog nauwelijks aan Europeanen gewend volk in respectievelijk Togo, Namibië en voor de kust van Sumatra. Onze mensen leren de apenjacht en stierenslacht, zij maken kennis met Frans Bauer, pannenkoeken en de Donald Duck. Te hopen valt op een vervolg waarin de Himba, Mentawai en Tamberma de gastvrijheid komen terughalen in het Gooi en de Haagse Schilderswijk.

    • Hans Beerekamp