Een zilveren randje

Er is iets geks aan de hand met die orkanen die de hele tijd op Amerika afrazen. Die heten Katrina of Rita. En nou weer Wilma. Dat zijn meisjesnamen. Dat is helemaal niet leuk als je Katrina, Rita of Wilma heet.

De helft van de orkanen wordt naar jongens vernoemd, zoals Stan en Larry, maar het is net of die iets minder hard waaien. Gek. Ze zouden beter een lange lijst met namen van dieren kunnen nemen waarvan iedereen weet dat ze gemeen zijn. ,,Texas op de vlucht voor Piranha.'' Of: ,,Paalworm kost 84 miljard dollar.'' Dan hoeft niemand zich beledigd te voelen.

In Europa is er ook iemand niet helemaal snik geweest bij het benoemen van winden. Hier heeft iemand het in zijn bolle kop gehaald ze naar Duitse auto's te vernoemen: Sirocco, Passat, Bora.

Er zijn de laatste tijd veel natuurrampen. Dan is er weer een vloedgolf die tropische vissersdorpjes met de hele inhoud wegspoelt. Dan beeft de aarde wel weer ergens hele steden in elkaar. En er zijn dus veel orkanen. Toch zitten er heel soms ook goede kanten aan rampen. In veel landen bestaan daar zelfs gezegdes over. Iedere wolk heeft een zilveren randje, zeggen ze in Engeland. Niets is zo slecht of er komt wel iets goeds van, zeggen ze in Spanje en Rusland. Of, zoals een Amsterdamse filosoof ooit zei: ,,Ieder nadeil hep se foordeil.''

Bij vloedgolven en aardbevingen is het wel hard zoeken naar dat zilveren randje. Misschien dat de tonijnen, snappers en haaien eventjes van al die overbevissing kunnen bijkomen. Of misschien dat landen even geen tijd hebben om oorlog te voeren wanneer hun helikopters en vliegtuigen het te druk hebben met uitdelen van voedsel.

Bij de dreigende ramp met de vogelgriep kun je wel al duidelijk een lichtpuntje zien. Die vogelgriep, die ook gevaarlijk is voor mensen, wordt overgebracht door trekvogels. Trekvogels zoeken in de herfst warmere streken op. Chinese vogels met vogelgriep vlogen daarom naar het oosten. Daar kwamen ze Russische trekvogels tegen die koers zetten naar Turkije, Griekenland en Roemenië. Alle kippen en kalkoenen en andere vogels die de griep van die trekvogels kunnen krijgen, moeten binnen zitten. Dat is zielig.

Hier komt het zilveren randje: al tientallen jaren lang schieten Russische, Griekse, Italiaanse, Turkse en Franse jagers trekvogels af. Ook Nederlandse. En die eten ze dan op. En dat mag vaak helemaal niet van de wet.

Misschien dat ze daar nu mee ophouden, uit angst te worden besmet. Dan komen er dus misschien ook meer vogels in Nederland. Leuk! Dat is hooguit slecht nieuws voor de boeren. Die hebben dan iets meer last van vraat door wilde ganzen. Misschien heeft ieder foordeil ook wel se nadeil.