Dure olie helpt Vopak

Het Rotterdamse tankopslagbedrijf Vopak verwacht dit jaar een 15 procent hoger bedrijfsresultaat dankzij de aanhoudend sterke vraag naar opslagcapaciteit voor zowel olie als chemie. Hoewel het bedrijf geen omzet- of winstcijfer bekend heeft gemaakt, steeg het bedrijfsresultaat van Vopak in het derde kwartaal met bijna 20 procent tot 45,6 miljoen euro. Vopak heeft 72 terminals met een opslagcapaciteit van 20 miljoen kubieke meter.

De hoge olie- en chemieprijzen werken al sinds de tweede helft van vorig jaar gunstig op de resultaten. Doordat momenteel de vraag naar olie veel groter is dan het aanbod kan de ruimte van de tankterminals goed benut worden.

Vopak is bezig zijn huidige opslagcapaciteit, onder meer in China, te vergroten om aan de vraag te kunnen voldoen. Ook heeft het bedrijf bouwplannen voor terminals voor vloeibaar gas (LNG) in Rotterdam op de Maasvlakte, of bij diep water in Europoort.

Zowel de oliemaatschappijen (producenten) als de klanten van Vopak willen haast maken met een nieuwe LNG-terminal, die 20 hectare haventerrein gaat opslokken. Grond die in feite in de haven wegens ruimtegebrek niet meer beschikbaar is. Maar de Tweede Maasvlakte komt te laat voor Vopak. ,,De aanleg van een LNG-terminal vergt daarom intensieve onderhandelingen met het havenbedrijf'', zegt Vopak-bestuursvoorzitter C. van den Driest.