Cuba krijgt wel/geen Amerikaanse hulp

Cuba heeft voor het eerst in decennia Amerikaanse hulp geaccepteerd. Althans, volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat gisteren meldde dat er drie rampendeskundigen naar Cuba zullen gaan om te helpen bij de wederopbouw na de orkaan Wilma. Zij zullen gaan bepalen hoe Amerikaanse financiële hulp aan non-gouvernementele organisaties daarbij kan helpen.

Vanuit Havana kwam echter onmiddellijk een ontkenning. ,,We accepteren geen Amerikaanse hulp'', zo zei president Fidel Castro in een live-uitzending op televisie. Hij gaf aan dat Cuba, hoewel er zeker 60.000 mensen moesten worden geëvacueerd, geen internationale hulp nodig heeft. Volgens de communistische leider komen de drie Amerikaanse rampendeskundigen in het kader van regionale samenwerking op het gebied van rampenpreventie. Het Caraïbisch gebied en de zuidelijke Amerikaanse staten zijn dit jaar getroffen door meer dan 74 tropische stormen en twaalf orkanen.

Castro gaf aan dat juist Cuba hulp had aangeboden aan de VS na de orkaan Katrina, waarbij 1.200 Amerikanen om het leven kwamen. Deze hulp (1.000 artsen) werd door de VS geweigerd.

De VS en Cuba onderhouden sinds Castro in 1959 aan de macht kwam geen diplomatieke relaties. De VS hebben eveneens een strikt handelsembargo tegen het land ingesteld. Dat heeft, zo zei gisteren de Cubaanse zaakgelastigde in Nederland, Enrique Prieto, tegen persbureau ANP, voor een schade van zeker 82 miljard dollar gezorgd. Het al dan niet opheffen van het handelsembargo komt volgende week in een resolutie aan bod in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.