Charles den Tex kruist Kafka met Big Brother

Charles den Tex is onze nationale schrijver van corporate thrillers in een zeer persoonlijke stijl. De taal van Den Tex is een wonder van observationele precisie, wat met grote regelmaat humoristisch uitpakt: `Even leek het of de opwaartse beweging van de lift alleen effect had op zijn wenkbrauwen.' De macht van meneer Miller gaat over Michael Bellicher die in een Kafkaëske situatie belandt. Volgens de elektronische kantoorbeveiliging was hij als enige aanwezig toen er een mevrouw van de boekhouding werd vermoord. Als een schlemielige hoofdpersoon uit het werk van Rogi Wieg maakt hij zich uit de voeten om er daarna achter te komen in wat voor labyrintische toestand hij is terechtgekomen.

Den Tex kruist Kafka met Big Brother (uit het boek, niet het televisieprogramma), en dan niet tot een futuristische roman, maar tot een reële nachtmerrie, verklaarbaar met de kennis van vandaag over computers, internationale organisaties en de virtuele wereld als onbegrensd communicatienetwerk. Bellicher belandt immers in een elektronisch doolhof, niet doordat hij wordt opgezogen door een beeldscherm of zoiets onwerkelijks, maar domweg doordat hij `ingeklokt' staat.

Thrillerauteurs – ook als hun boeken getooid gaan met het etiket `literaire thriller' (zie boven) – zijn doorgaans betere vertellers dan stilisten. Plat realisme, clichétaal en zelfs rommeligheid zijn aan de orde van de dag. Den Tex daarentegen schrijft geen enkele zin ondoordacht op. Zijn taal flonkert en verrast onophoudelijk, en mede daardoor gaat in zijn boeken de lading van de gebeurtenissen niet verloren. De taal maakt die juist voelbaar.

Dat is maar goed ook, want Den Tex is er niet te beroerd voor om in zijn toch al vervreemdende wereld ook nog dwaze gebeurtenissen te laten plaatsvinden. Zo bevat De macht van meneer Miller een even spectaculaire als malle achtervolging van een bromscooter en een auto door Amsterdam-Zuid. Minder hilarisch maar gekker is de verschijning waarin Kees, Bellichers broer, terugkeert van een lang verblijf in de VS: als bloedmooie Kirsten. Dat is de verstoring die Bellichers in het avontuur stort: `Jij bent wie je bent, maar sinds jij Kees niet meer bent, ben ik mezelf niet meer.'

Charles den Tex: De macht van meneer Miller. De Geus, 349 blz. €19,90

    • Gert Jan de Vries