Ajax maakt van Coronel headhunter

Uri Coronel is benoemd tot voorzitter van een commissie die namens de ledenraad van Ajax vervangers moet zoeken voor de opgestapte bestuursleden Klaas Nuninga (technische zaken) en Hein Blocks (penningmeester). Beiden stapten vorige week uit de top van Ajax wegens een verschil van inzicht met voorzitter John Jaakke. Coronel maakte als commercieel bestuurslid tussen 1989 en 1998 deel uit van het bestuur-Van Praag. Hij coördineerde voor Ajax de bouw van de Arena.

Voor de opvolging van Blocks zou de commissie al een kandidaat op het oog hebben. De afvaardiging van de ledenraad, die onderkent dat de sportieve prestaties van Ajax momenteel niet naar wens zijn, bespreekt volgende week mogelijke andere kandidaten. De voordracht wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de ledenraad. Uiteindelijk bepaalt dit college de samenstelling van het bestuur.

Bij Ajax rommelt het al een jaar op bestuurlijk en beleidsmatig gebied. In oktober van het vorig jaar stapte technisch directeur Louis van Gaal op na een verschil van inzicht met Jaakke en algemeen directeur Arie van Eijden. Van Gaal wilde destijds niet dat toenmalig coach Ronald Koeman de doelstellingen naar beneden bijstelde. Van Eijden en Jaakke steunden op dat moment de trainer, maar eind februari van dit jaar – na de uitschakeling van Ajax in het toernooi om de UEFA Cup – bleek er toch geen basis meer voor verdere samenwerking met Koeman.

Op 1 december treedt ook Van Eijden terug als algemeen directeur. Officieel zou zijn arbeidsovereenkomst eindigen op 1 april.