Aanval op Iran al begonnen op internet

Een Amerikaanse aanval op Iran mag ondenkbaar lijken, op internet is hij al begonnen. Amerikaanse computerspelletjesfabrikant Kuma Reality Games heeft op zijn website www.kumawar.com een spel gemaakt waarbij de spelers de nucleaire installatie nabij de Iraanse stad Natanz moeten opblazen.

Het spel, `Missie 58, aanval op Iran', is simpel. De speler is lid van een team van Amerikaanse Special Forces dat is gedropt nabij Natanz, waar volgens het Internationaal Atoom Agentschap honderden centrifuges klaarstaan voor het verrijken van uranium. ,,Hier werken wetenschappers ondergronds in een race tegen de klok en onder leiding van een vermeende terrorist, de president van Iran. Centrifuges worden gebouwd, uranium wordt verrijkt en de Derde Wereldoorlog nadert'', aldus de instructie.

De vier leden van de Special Forces moeten het opnemen tegen soldaten van de Iraanse Revolutionaire Garde, die opmerkelijk genoeg geen Farsi spreken maar Arabisch. Nadat de soldaten zijn uitgeschakeld, moet het team een geleerde bevrijden die van binnenuit informatie geeft aan de Amerikanen. Alle andere wetenschappers dienen te worden vermoord, zodat de Iraanse nucleaire kennis verloren gaat. Vervolgens moet de hele nucleaire installatie worden opgeblazen want: ,,Miljoenen levens en de toekomst van democratie kunnen op het spel staan. (..) De internationale gemeenschap rekent op je.''

Verder toont de website kleurige foto's van Irans Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei, raketten en verbrandingen van de Amerikaanse vlag. De missies die kunnen worden gespeeld zijn afgeleid van realistische gebeurtenissen. Veel spelers zijn Amerikaanse soldaten in Irak, Afghanistan of op het thuisfront.

Iraniërs zijn boos over `Missie 58, Aanval op Iran', wat sommigen in taal die niets aan de verbeelding overlaat te kennen geven op het forum van Kuma\War. ,,Amerikanen hebben een diepe wens om Iran aan te vallen'', schreef de Iraanse conservatieve krant Keyhan. ,,Maar hun wens zal niet verder komen dan dit fantasiespel.'' Op www.persianpetition.com wordt gevraagd om het spel te stoppen. Tot nu toe hebben 5.000 mensen een petitie ondertekend. Directeur Keith Halper van Kuma zei tegen persbureau Reuters niet van plan te zijn het spel van internet te halen. ,,Ik ben verrast, ik had nooit gedacht dat Iraniërs het spel zouden zien.'' Kuma heeft 300 e-mails uit Iran gekregen, die niet allemaal negatief zijn. De missie is al duizenden keren in Iran gedownload, aldus Kuma.