Winst Shell hoger door dure olie

De winst van olie- en gasbedrijf Shell is in het derde kwartaal met bijna 70 procent gestegen naar 7,4 miljard dollar (6,1 miljard euro), vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf heeft geprofiteerd van de hoge olieprijzen. Daarnaast verkocht het zijn belang in het Nederlandse gasleidingnetwerk van de Gasunie.

De hoge olieprijzen houden verband met de wereldwijd stijgende vraag naar olie en de tegenvallende productie. De orkanen in de Golf van Mexico hebben hierin een belangrijke rol gespeeld.

Als gevolg van het tijdelijk stilleggen van olieplatforms in de Golf van Mexico zag Shell zijn wereldwijde dagproductie van olie met 15 procent terugvallen. Het bedrijf heeft inmiddels veel platforms weer in gebruik genomen, waardoor de uitval van het aantal olievaten nu gehalveerd is. De schade door de orkanen schat Shell op 350 miljoen dollar, voor dit jaar en volgend jaar.

Ondanks de hoge winst produceerde Shell het afgelopen kwartaal gemiddeld 4 procent minder olie per dag, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Voor het hele jaar verwacht het bedrijf een productie van gemiddeld 3,5 miljoen vaten olie-equivalenten per dag. Volgend jaar zal dat niet veel hoger zijn, voorspelt het bedrijf. Daarmee zit het onder de eerder uitgesproken verwachting dat de productie in 2006 tussen de 3,5 en 3,8 miljoen vaten zal uitkomen. In 2009 verwacht het een productie van tussen de 3,8 en 4 miljoen vaten.

Shell verwacht nog steeds dit jaar in totaal 15 miljard dollar te investeren om de geslonken olie- en gasreservers weer op peil te brengen.

Vorig jaar verkeerde het concern in een diepe crisis wegens gesjoemel met die reserves, die fors naar beneden moesten worden bijgesteld. De investeringen worden onder meer gebruikt om nieuwe olie- en gasvelden te vinden, en om bestaande velden beter te benutten. Zo kreeg het bedrijf de afgelopen maanden licenties om te gaan boren in een diepzeetrog bij Ierland, op het Continentaal Plat van Groot-Brittannië en de westelijke Beaufort Zee in Alaska. Hoeveel Shell volgend jaar gaat investeren, wilde het bedrijf niet zeggen.

Ook deed de oliemaatschappij geen uitspraken over de zogeheten vervangingsratio, die weergeeft of de uitputting van de reserves in balans is met de aanvulling ervan. Vorig jaar lag die ratio op gemiddeld 50 procent - dat wil zeggen dat het bedrijf snel op zijn reserves inteert.

Shell verkocht zijn aandeel in het gasleidingnetwerk van Gasunie afgelopen juli voor 1,8 miljard dollar. Het netwerk is inmiddels volledig in handen van de Nederlandse staat. Shell bezit nog wel een aandeel van 25 procent in Gasunie Trade & Supply, dat aardgas uit de Nederlandse gasvelden pompt en verkoopt.

Zonder eenmalige kosten en baten kwam de winst uit op 5,8 miljard dollar, ruim 30 procent hoger dan vorig jaar. Analisten hadden op een winst van 5,1 miljard dollar gerekend. De omzet van Shell steeg in het derde kwartaal met 6 procent tot bijna 95 miljard dollar.

De belangrijkste divisie, Exploratie en Productie, boekte zonder eenmalige effecten een resultaat van bijna 3,3 miljard dollar, 27 procent beter dan vorig jaar. Dit kwam voornamelijk door de olieprijzen, die gemiddeld 49 procent hoger lagen dan een jaar geleden.

De gas- en stroomdivisie van Shell verkocht 2 procent meer vloeibaar aardgas (LNG) in vergelijking met een jaar eerder. De winst van dit groeiende bedrijfsonderdeel steeg met 84 procent naar 462 miljoen dollar. Op het Damrak steeg het aandeel Shell met 1,2 procent tot 25,25 euro.