Westen laakt uitspraak Iran

Westerse landen hebben scherp gereageerd op een uitspraak van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad dat Israël ,,van de kaart moet worden geveegd''.

,,Er is geen twijfel dat de nieuwe golf [van aanslagen] in Palestina deze schandvlek van het gezicht van de islamitische wereld zal vegen'', zei Ahmadinejad gisteren tegen studenten die in Teheran waren verzameld voor een conferentie over `Een wereld zonder zionisme'. De conferentie werd gehouden naar aanleiding van Al-Quds-(Jeruzalem-)dag. Op Al-Qudsdag – de laatste vrijdag van de vastenmaand Ramadan – wordt in veel islamitische landen tegen Israël betoogd.

Verscheidene Europese landen, waaronder Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland, hebben aangekondigd de Iraanse ambassadeurs te zullen ontbieden voor een uitleg. Een Britse regeringswoordvoerder koppelde Ahmadinejads uitspraak aan de Palestijnse zelfmoordaanslag die eerder op de dag zeker vijf levens had geëist in de Israëlische stad Hadera. De aanslag illustreerde volgens hem de ,,verschrikkelijke werkelijkheid'' van het door Ahmadinejad geprezen geweld.

De Nederlandse premier Balkenende noemde Ahmadinejads woorden ,,volstrekt verwerpelijk en onacceptabel.'' Kritiek op een ander land mag volgens Balkenende, maar ,,dit past niet in deze tijd, daarvoor is er te veel gebeurd.''

De Verenigde Staten en Israël zagen de uitspraak als bevestiging van hun bezorgdheid over de aard van het Iraanse regime en zijn vermeende inspanningen om een kernwapen te ontwikkelen. De Israëlische vice-premier Shimon Peres zei dat Iran uit de Verenigde Naties zou moeten worden gezet. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken liet echter later weten dat dit niet Israëls officiële positie is.

Ontkenning van de staat Israël is een van de fundamenten van Irans buitenlandse politiek sinds de islamitische revolutie van 1979. Toen president Mahmoud Ahmadinejad gisteren verklaarde dat ,,Israël van de kaart dient te worden geveegd'', herhaalde hij de woorden van wijlen imam Ruhollah Khomeiny, grondlegger van de Islamitische Republiek. De `lijn van de imam' wordt onder het conservatieve regime in Teheran weer aangehouden.

Politiek Iran: pagina 5