WAT DOEN DE KINDEREN?

Kliederen

Op het Tweede Peuter & Kleuter Filmfestival t/m 30 oktober in de Helden & Boeven Kinderbioscoop worden korte films vertoond die mooi en grappig zijn. Voor de film of na afloop worden er allerlei activiteiten georganiseerd, zoals lekker kliederen met taart, een lampion maken of wandelen door het park. Voor alle kleine hoofden is er dan een vrolijke kaboutermuts.

Peuter & Kleuter Filmfestival t/m 30 okt v.a. 11u in Helden & Boeven Kinderbioscoop in de Waag, Nieuwmarkt 4 Amsterdam. Res 06-24682800 of tessa@dekinderbioscoop.nl. Kaarten €5 en €4 met stadspas of 65+. Inl www.dekinderbioscoop.nl

Films kijken

Kinderen die na Cinekid nog niet genoeg hebben van films kijken kunnen t/m 30 oktober nog naar het Amsterdamse festival Russische Herfst. In Rialto is o.a. de speelfilm Het gebochelde paardje (5-10 jaar) te zien over Iwan die van de tsaar een moeilijke opdracht moet vervullen en gelukkig hulp krijgt van een gebocheld paardje; verder: Koenak, de trouwe lynx (6-10 jaar); Het gouden zwaard (6-10 jaar met poppenanimatie); Koenak 2, de nieuwe avonturen (6-10 jaar) en Poes poes! (4-7 jaar). De meeste films zijn Nederlands ingesproken.

Russische films t/m 30 okt in Rialto, Ceintuurbaan 338, Amsterdam. Inl 020-6768700 (vanaf 13u) of www.rialtofilm.nl

Veranderen

In Museum Hilversum zijn allerlei voorwerpen te zien die kunnen veranderen van functie, bijvoorbeeld van een bed naar een bank of van een kast naar een badkuip. Er zijn ook voorbeelden van huizen die kunnen meereizen, zoals een nomadentent. Op de workshop van zondag 30 oktober, met als onderwerp mijn eigen mobiele huis, krijgen kinderen eerst een rondleiding over de tentoonstelling: Living in Motion, Design en Architectuur voor flexibel wonen. Vervolgens gaan ze zelf aan de slag! Ouders kunnen in de tussentijd het museum bezoeken.

Workshop voor kinderen van 8 tot 12, zo 30 okt 14-15u30 in Museum Hilversum, Kerkbrink 6. Kosten €7,50 incl materiaal en toegang. Res 035-6292826 museumhilversum@hilversum.nl

Ontdekken

Natuurmonumenten bestaat honderd jaar en bij het feest hoort een avontuurlijke speurtocht voor kinderen van 4 tot 12 jaar in zes bezoekerscentra. Met het uitvoeren van opdrachten op een speurkaart kunnen kinderen de natuur horen, ruiken, zien en voelen. Op de kaart die bij de tocht wordt verstrekt, staan allerlei natuurweetjes, leuke illustraties en foto's van dieren. Tijdens de tocht ontdekken kinderen bijvoorbeeld dat roofvogels over een natuurlijke verrekijker beschikken waarmee ze hoog in de lucht piepkleine muisjes op het veld kunnen zien. En ook wordt duidelijk waarom bloemen zulke mooie kleuren hebben: om insecten te verleiden, want wie moeten er anders stuifmeel van de ene naar de andere plant vliegen.

Natuurspeurtocht circa 3 km: Dwingelderveld, Benderse 22, Ruinen. De Wieden, Beulakerpad 1, Sint-Jansklooster. Veluwezoom, Heuvenseweg 5a, Rheden. Oisterwijk, van Tienhoven 5, Oisterwijk. `s-Graveland, Noordereinde 54b, `s-Graveland. Brunssummerheide, Schaapskooiweg 99, Heerlen. Inl ook www.natuurmonumenten.nl

Dieren bekijken

Beestachtig mooi Kijken naar dieren, 1750-1900 heet de familietentoonstelling in het Van Gogh Museum met zo'n twee honderd schilderijen, beelden, opgezette beesten, skeletten en een reusachtig dinosaurusbot. Beestachtig mooi laat zien hoe dankzij de opkomst van dierentuinen en natuurkundige musea in de 19de eeuw de kennis over en ook de interesse in de dierenwereld groeide. Hoe speelden kunstenaars daarop in en hoe legden zij het veranderende beeld van het dier vast in hun werk? Op de expositie zijn er diverse activiteiten voor kinderen. Voor de allerkleinsten (4 tot 6 jaar) is er o.a. een dierenmemory, hondenhok met knuffelkussens en een dierengeluidenspel. Iets grotere kinderen (7 t/m 12 jaar) kunnen in een levensgrote wachttoren met verrekijkers naar de opgezette apen, leeuwen en tijgers kijken, vragen beantwoorden en tekenopdrachten maken. Er is een onderwaterwereld, waar bezoekers via een computerscherm hun eigen onderwaterdieren kunnen creëren en die vervolgens door simpele handbewegingen op zoek laten gaan naar voedsel of laten vechten. In de weekends zijn er in het kinderatelier workshops voor kinderen van 6/m 12 jaar gewijd aan dieren.

Beestachtig mooi, kijken naar dieren 1750-1900 t/m 5 febr. Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Open dag 10-18u en vr tot 22u. Workshops op za en zo op 11u30 -13u45 en 14-15u45u (helaas de komende twee weekeinden vol). Inl 020-5705292 of www.vangoghjmuseum.nl

Bang zijn

Tot en met december is het een `beestenboel' in bijna zestig musea. Er zijn speciale exposities, rondleidingen, workshops en speurtochten. Zo kunnen kinderen van 6 t/m 8 jaar op de expositie over de fijnschilder Frans van Mieris in het Mauritshuis meedoen aan een speurtocht om de hondjes op zijn schilderijen bij elkaar te zoeken en een raadsel op te lossen. De interactieve familie-expositie Menseneters, ben jij bang voor de boze wolf in het Museon gaat over de betekenis van grote en gevaarlijke beesten voor de mens. Er zijn films, een knuffelhoek met leeuwen en tijgers, wie durft kan in een namaak-krokodil kruipen en in het weekend zijn er workshops. In het Rijksmuseum voor Oudheden is een speurtocht langs dierenmummies. Inl www.museum.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen svp sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen: agenda@nrc.nl