VVV schakelt cupfighter FC Utrecht uit

VVV Venlo heeft gisteren ten koste van FC Utrecht de achtste finales van het KNVB-bekertoernooi bereikt. De koploper van de eerste divisie versloeg de Utrechters in de Galgenwaard na verlenging met 2-1.

FC Utrecht speelde in de extra tijd van de voetbalwedstrijd met tien man. Shew-Atjon was in de negentigste minuut met een tweede gele kaart naar de kant gestuurd. In de reguliere speeltijd hadden Kantelberg namens VVV en Fortuné voor de doelpunten gezorgd. De winnende treffer kwam na 92 minuten op naam van Garcia.

Trainer Booy van FC Utrecht zei na afloop van het echec dat hij zich ,,schaamde'' voor de supporters. De club maakte in het verleden naam als cupfighter. FC Utrecht won de nationale beker in 1985, 2003 en 2004. In 2002 was de club uit de Domstad nog verliezend finalist tegen Ajax, dat de beker won dankzij een buitenspeldoelpunt.

Na een beter genomen strafschoppenserie nam NEC gisteravond een beetje revanche voor de verloren bekerfinale van de club in 1973 tegen NAC. Na een gelijke stand na de reguliere speeltijd (1-1) en de verlenging (2-2) schaarden de Nijmegenaren zich in het eigen stadion De Goffert ten koste van de bezoekers uit Breda bij de laatste zestien van het bekertoernooi.

Na de 3-1 competitiezege van zondag was FC Groningen in het bekertoernooi opnieuw te sterk voor ADO Den Haag. Ditmaal werd het 3-0, waardoor de Groningers doorstootten naar de achtste finales. Cornelisse zette de thuisclub voor rust op voorsprong.

Na rust verdubbelde Nevland, met zijn eerste treffer van het seizoen, de voorsprong van de Groningers. De Noor werd kort daarna gewisseld voor Salmon, die met een doelpunt voor de 3-0 eindstand zorgde.

FC Twente voetbalde zich gisteravond in Waalwijk ten koste van RKC naar de achtste finales: 1-2 na verlenging. De Enschedese ploeg toonde zich meer cupfighter dan de Brabantse verrassing in de eredivisie. Uitblinker Niemeyer kopte in het tamme duel in een vrijwel leeg stadion in de 32ste minuut raak op een listige vrije trap van Bakircioglu, versierd door N'Kufo. De voorsprong was op dat moment verdiend en de overwinning die daar uit voortvloeide eveneens.

In de achtste finales strijden tien eredivisieclubs, vijf clubs uit de eerste divisie en Jong Ajax. De ploeg van Jong Ajax treft in de achtste finales Helmond Sport. Bij de loting werd bepaald dat `grote broer' Ajax ook naar Brabant reist: FC Eindhoven is de tegenstander. De wedstrijden worden gespeeld op 20, 21 of 22 december.

Bij de loting kregen de laatste tien clubs uit de eerste drie ronden gezelschap van de zes clubs die dit seizoen Europees voetbal spelen. De KNVB heeft bepaald dat deze zogenoemde instromers volgend jaar een ronde eerder moeten meedoen.

Het complete resultaat van de loting: FC Groningen-FC Volendam, FC Eindhoven-Ajax, SC Heerenveen-VVV, AZ-NEC, MVV-Willem II, PSV-FC Twente, Roda JC-Feyenoord en Helmond Sport-Jong Ajax.