VOORKEUR REGIO

ALMERE

Kunstfilms

Museum de Paviljoens toont in de herfstvakantie elf korte films voor kinderen van twee tot acht jaar. De clipjes zijn gemaakt door bekende kunstenaars onder wie Jasper van den Brink, Femke Schaap, Elspeth Diederix, Jeroen Eisinga en Sylvie Zijlmans.

Grote Kunst voor Kleine Mensen. T/m 30 okt in De Paviljoens, Odeonstraat 3, Almere. Inl 036-5450400 of www.gkvkm.nl

AMERSFOORT

Bagdad Blues

Man alleen op hotelkamer. Acteur Reinout Bussemaker speelt de meeslepende solo Bagdad Blues, geregisseerd door Willibrord Keesen. Schrijver Paul Pourveur schreef een prachtige tekst waarin subtiele herhalingen een bijna muzikale structuur opleveren. Telkens begint een stuk monoloog met het noemen van een plaats plus hotelnaam, bijvoorbeeld `Milaan, Hotel Paradiso, Via Inferno'. En dan kan de taal losbranden. Tegelijk brandt de herinnering aan een van de vele geliefde vrouwen los die de hoofdpersoon in de foyer of binnentuin van die hotels heeft ontmoet.

27 okt De Lieve Vrouw, Lieve Vrouwestraat 13. Inl 033-4226555 of www.lievevrouw.nl.

HAARLEM

Expositie

In de herfstmaanden is in de Hallen een selectie te zien uit de omvangrijke verzameling glas en keramiek van het Frans Hals Museum. De meeste werken stammen uit het eind van de 20ste eeuw en vallen op door het originele materiaalgebruik. Zo vouwde kunstenaar Bert Frijns een glazen kom rond een hardstenen staaf en combineerde Richard Meitner glas met ijzer en brons.

Tegendraads. Keramiek en glas uit de late 20ste eeuw. T/m 4 dec in De Hallen, Grote Markt 16, Haarlem. Inl: 023-5115775 of www.dehallen.com

Smoeder

Dramaschrijver Maria Goos staat zelf op het toneel in Smoeder. Met acteur Marcel Musters maakt ze een persoonlijke voorstelling over hun overleden moeders. Smoeder heeft een intieme sfeer, het is geen bijtend drama zoals Familie en Cloaca. Het is een bescheiden monument voor twee Brabantse volksvrouwen die door hun dood de gedachten van hun kinderen sterker beheersen dan tijdens hun leven.

27-29 okt Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173900 of www.toneelschuur.nl.

DEN HAAG

Lezing

Tgv de Week van de Geschiedenis organiseren de Koninklijke Bibliotheek en het Letterkundig Museum op 30 oktober (13u) Burenherrie, een literaire middag die geheel in het teken staat van onze zuiderburen. Met optredens van Eva Cox, Geert van Istendael, Christophe Vekeman en Peter Verhelst. Micheline Dumonceau zingt Vlaamse chansons en Raymond van het Groenewoud treedt op.

Letterkundig Museum, Prins Willem-Alexanderhof 5. Res 070-3339666. Inl www.letterkundigmuseum.nl

Het Gemeentemuseum Den Haag wijdt op 3 november (vanaf 10u) een symposium aan het oeuvre van Jacoba van Heemskerck (1876-1923). Mmv Marty Bax, Hans Janssen, Jacqueline van Paaschen, Walter Kugler en Kees Veenman.

Aula Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41. Res 070-3381111 & www.gemeentemuseum.nl

Op 3 november (20u) organiseert het Fotomuseum Den Haag onder de titel Meet the Artist, Ruud van der Peijl een podiumgesprek met fotograaf Ruud van der Peijl en Jhim Lamoree Moderator: Wim van Sinderen.

Lounge van het Fotomuseum, Stadhouderslaan 43. Res 070-3381149 & info@fmdh.nl

UTRECHT

Asmats

Kunstenaar Roy Villevoye bestudeerde in Papoea Nieuw Guinea hoe de Asmats het westerse t-shirt op een traditionele wijze versieren. Hij licht in zijn lezing van 30 oktober (14u) de foto's toe die hij van de Asmats maakte. Ihkv de tentoonstelling Global Fashion/Local Tradition.

Aula Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10. Inl 030-2332006 & info@centraalmuseum.nl

Don Carlos

Theu Boermans regisseert de gedenkwaardige voorstelling Don Carlos (1787) met een droomcast van Toneelgroep Amsterdam. In Don Carlos, geschreven aan de vooravond van de Franse Revolutie, laat schrijver Friedrich Schiller de absolute macht met de geest van vrijheid botsen. Geduldig leidt Boermans ons rond door Schillers bouwwerk, met zijn regie helderheid brengend. Fedja van Huêt speelt de kroonprins die in opstand komt tegen zijn vader (Hans Croiset) omdat hij verliefd is op diens nieuwe vrouw (Hadewych Minis). Jacob Derwig maakt indruk als de idealistische vriend Posa.

31 okt-2 nov Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl 030-2302023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl