Uitverkochte boeken weer te bestellen

Uitgever Amsterdam University Press gaat zijn eigen uitverkochte wetenschappelijke boeken en die van andere uitgevers uit binnen- en buitenland opnieuw beschikbaar maken via printing on demand. De titels, bijvoorbeeld De muiterij op De Zeven Provinciën van de historicus Hans Blom, worden pas gedrukt als ze besteld zijn. De uitgaves zijn vrijwel identiek aan de oorspronkelijke boeken, met alleen een nieuw omslag en een nieuw voorwoord van de auteur.

,,De kwaliteit is nauwelijks meer van gewoon drukwerk te onderscheiden'', zei directeur Saskia de Vries van de uitgever gisteren bij de presentatie van de eerste tien delen van de reeks Amsterdam Academic Archive. Door het gebruik van zoekmachines als Google en Booksurge, die stukjes van boeken beschikbaar maken op internet, is er nieuwe vraag ontstaan naar oude titels. ,,Maar mensen willen wetenschappelijk boeken niet online lezen. Ze willen een boek, de meest effectieve leesmachine'', zegt De Vries.

De titels kosten tussen de dertig en vijftig euro en zijn te bestellen via de boekhandel en webwinkels als Amazon. Het grote voordeel van `drukken op bestelling' is dat uitgevers geen dure voorraden meer hoeven te houden. Ook kunnen de boeken naar keuze in Nederland, de Verenigde Staten, of bijvoorbeeld Australië gedrukt worden. Daardoor worden voor buitenlandse klanten de transportkosten lager. De kosten voor de uitgever van het digitaliseren en aanleveren van een boek bedragen eenmalig een paar honderd euro per titel.

Ook andere Nederlandse uitgevers hebben de afgelopen jaren titels beschikbaar gemaakt voor `drukken op bestelling'. Via het Centraal Boekhuis (CB), het distributiecentrum van de Nederlandse boekensector, zijn er in de eerste zes maanden van dit jaar al ,,enige duizenden'' van dergelijke boeken verkocht, zegt Koen Mastenbroek van het CB. Bij het project `Boek op verzoek' zijn 46 uitgevers aangesloten met in totaal ruim 200 titels. Mastenbroek rekent voor volgend jaar op 500 tot 1.000 titels en een productie van meer dan 25.000 exemplaren. ,,Het gaat doorbreken.''

Uitgever Het Spectrum komt vanwege zijn zeventig-jarig bestaan met Tijdspiegels, een `op bestelling'-heruitgave van zeventig pockets. Die zijn alleen te koop bij de webwinkel bol.com.