Twee miljoen guldens te koop

,,Heimwee naar de gulden? Klik hier!'' Het staat sinds gisteren op de website van muziekketen Free Record Shop. Wie wil kan voor tien euro een pakketje van 25 losse guldens aanschaffen. Of voor hetzelfde geld honderd kwartjes of één biljet van honderd gulden voor 40 euro.

De verkoop van nostalgische pakketjes munten en biljetten (ook van tien, 25 en 50 gulden) uit de gulden-tijd is voor Free Record Shop een uit nood geboren maatregel. De cd- film- en gameswinkel blijft met twee miljoen gulden in de maag zitten door een uitspraak van de Raad van State gisteren.

Klanten van Free Record Shop konden na de invoering van de euro in 2002 nog steeds met guldens afrekenen bij de 178 filialen. Het was de bedoeling om het oude geld bij De Nederlandsche Bank (DNB) in te wisselen voor euro's, maar door die plannen haalde de Raad van State een streep. Bedrijven mogen geen guldens meer wisselen als die na 27 januari 2002 zijn verkregen. Particulieren hebben die mogelijkheid nog wel: munten tot 2007 en guldenbiljetten tot 2032.

Ondernemer Hans Breukhoven, eigenaar van Free Record Shop, vindt dat discriminatie van bedrijven. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk. Breukhoven wil nu een civiele procedure tegen de Nederlandse Staat aanspannen, zo laat zijn advocaat weten.

Aanvankelijk wilde Free Record Shop een gedeelte van de omgewisselde guldens aan een goed doel schenken, maar dat is met de verkoop van de pakketjes guldens, kwartjes en biljetten nu van de baan. Klanten van de muziekketen kunnen sinds gisteren niet meer met `oud geld' betalen.