Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer aandacht voor een niet eerder gepubliceerde brief van Anne Frank – gericht aan haar familie in Zwitserland – met zeer gedetailleerde informatie over de inrichting van de woning aan het Merwedeplein 37, 2 hoog in Amsterdam. De brief is een belangrijke bron geweest bij de renovatie en inrichting van de woning. Uit een huurbriefje blijkt verder dat vader Otto Frank de huur een jaar vooruit heeft betaald tot 1 juli 1943, terwijl het gezin het Merwedeplein op 6 juli 1942 verliet. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage over wat er gebeurt in het gevangenkamp Guantánamo Bay op Cuba, waar al jarenlang vijfhonderd gevangenen die verdacht worden van banden met Al-Qaeda en de Talibaan zonder proces opgesloten zitten. Ned.1, 20.25-20.57u.

Nova. Uitgebreid aandacht voor de brand in het cellencomplex op Schiphol waarbij elf gedetineerden zijn omgekomen. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRE

Bug Attack: Invaders! Over de miljoenen insecten op aarde. Ze komen uit de lucht, uit de grond, dringen onze huizen binnen en zijn op zoek naar ons bloed. Verder zitten ze op ons eten, in onze bedden en op onze lichamen. In deze aflevering begint de plaag in onze eigen achtertuin. En sommige van deze plagen kunnen dodelijk zijn. National Geographic, 21.00-22.00u.

Horizon: The 7/7 bombers. Een poging om de laatste uren te reconstrueren van de vier zelfmoordterroristen in metro en bus die Londen 7 juli dit jaar opschrikten. De route die ze liepen, wordt nagegaan en het proces van radicalisering. BBC2, 22.00-21.00u.

Underground Britain: Hotel Hoogstraten. Portret van Nicholas van Hoogstraten, een van Engelands rijkste en meest gevreesde zakenmannen, die miljoenen op de beurs verdient maar enveloppen hergebruikt. Hij werd veroordeeld voor de moord op zakenrivaal Mohammed Raja, maar het vonnis is nietig verklaard. BBC2, 22.50-23.30u.

Net5.Doc: Als je ouders gek zijn. Over de 15-jarige Lucy en de 17-jarige Martin, die allebei een ouder hebben met psychische problemen. Net5, 22.55-24.00u.

VPRO'S import: Seoul train. Amerikaanse documentaire over het lot van de vele Noord-Koreanen, die via China hun geboorteland proberen te ontvluchten. 250.000 Noord-Koreaanse vluchtelingen verblijven illegaal in China. Ze probeerden te ontsnappen aan de armoede of vluchtten voor andere tegenslagen. Ned.3, 23.55-0.50u.

Melilla - Europas Festung in Afrika. De Spaanse enclave Melilla op Marokkaans grondgebied heeft een van de best bewaakte grenzen ter wereld. Toch proberen iedere nacht honderden Afrikaanse emigranten de enclave binnen te dringen. ARD, 0.00-0.45u.

PRAATPROGRAMMA

De wereld draait door. Gesprek met de scratchers C-mon & Kypski over hun cd met vergeten funkbreaks uit Nederland. Verder vertellen cineast Eddy Terstall en zanger Bob Fosko over hun favoriete politieke partij. Campagneadviseur Kay van der Linde tracht het fenomeen `bekend Nederlanderschap en politiek' te duiden. Ned.3, 19.00-19.50u.

Rondom tien. Discussie over de opmars van fundamentalistische moslims in de achterstandswijken met bestuurslid Taheri van de streng-religieuze As Soennah-moskee in Den Haag, hbo-docent Youssef Azghari, anti-terreurdeskundige Rob van Wijk, schrijfster Yasmine Allas en journalist Günter Vanpraet van de Belgische krant Het Nieuwsblad. De laatste deed undercover-onderzoek naar de opmars van radicale moslims in een migrantenwijk. Ned.1, 22.30-23.20u.

WETENSCHAP

Nieuwslicht. Onder andere een gesprek met de wetenschapsjournalist Malcolm Gladwell schrijver van het boek Blink, dat in het Nederlands vertaald is onder de titel Intuïtie. Hij gaat in op wat intuïtie precies is. En verder aandacht voor het mannelijker worden van vrouwen en de gevolgen voor uiterlijk en gezondheid en een nieuwe manier om door middel van de neus van speurhonden en urinemonsters kanker te diagnosticeren. Ned.3, 21.10-21.49u.

KUNST

The culture show. Aandacht voor het werk van graffiti-kunstenaar Banksy, die zowel gehaat als geprezen wordt. Hij werd een cultfiguur door z'n zeer originele kijk op politieke thema's. Ook een zeldzaam interview met muzikaal genie Karlheinz Stockhausen en een uitgebreid portret van William Shakespeare. BBC2, 20.00-21.00u.

CONSUMENT

Keurmeesters. In deze aflevering aandacht voor onder andere een test voor de beste wok en gezond wit brood. Verder vertelt mr. Frank Visser wat je moet doen als tijdens je vakantie het hotel overboekt is. Ned.1, 22.00-22.30u.

AMUSEMENT

Villa Felderhof. Reispresentatrice op locatie Floortje Dessing en bariton Ernst Daniël Smid laten zich aan de Côte d'Azur prettig onderhouden door Rik Felderhof. Ned.1, 21.00-22.00u.

TV-show. Een gesprek met prins Pieter-Christiaan, zijn vrouw Anita, prins Floris en zijn vrouw Aimée. Het gesprek vond plaats in een geënsceneerd interieur in Amsterdam. Presentator Ivo Niehe sprak met hen over privacy, eerste confrontatie met de pers, de huwelijken en hun toekomst. Ned.2, 21.45-22.40u.