Televisie Film van de dag

Nachts, wenn der Teufel kam (Robert Siodmak, 1957, West-Duitsland). Oud-commissaris J.A. Blaauw schreef het boek Bruno Lüdke, seriemoordenaar. Na onderzoek in Duitse archieven concludeerde hij dat de vermeende seriemoordenaar Bruno Lüdke onschuldig was. De zwakzinnige Lüdke werd ervan verdacht tijdens de nazi-periode 87 vrouwen vermoord te hebben. Volgens Blaauw konden door het arresteren van één man op handige wijze talloze onopgeloste moorden worden afgehandeld: goed voor het prestige van de Duitse politie. In 1957 baseerde Robert Siodmak een film op `der Fall Lüdke' en komt met een andere (doofpot)theorie. Hitler zelf zou Lüdke hebben vrijgelaten. Zijn arrestatie betekende immers het toegeven van het eerdere falen van zijn politiemacht. Een diametraal tegenover Blaauw staande conclusie: dit was níet goed voor het prestige van de Duitse politie. Los hiervan is de film zeer te genieten als schets van de nadagen van het Derde Rijk.

ZDF, 2.05-3.45u.