Servië pakt agenten op

In Servië zijn – voor het eerst – actieve politieagenten gearresteerd wegens oorlogsmisdaden. Zes actieve en drie oud-agenten zijn opgepakt op de verdenking betrokken te zijn geweest bij de moord op 48 Kosovo-Albanese burgers tijdens de Kosovo-oorlog in 1999. Onder de slachtoffers waren vier baby's, tien kinderen, een zwangere vrouw en een vrouw van honderd jaar oud.

De massamoord werd op 26 maart 1999, twee dagen na het begin van de Kosovo-oorlog, gepleegd in Suva Reka, een stad in het zuiden van Kosovo. De negen beklaagden moeten zich verantwoorden voor de speciale Servische rechtbank voor oorlogsmisdaden.

In de Kosovaarse stad Gnjilane is gisteren een proces begonnen tegen zes Kosovo-Albanezen die worden beschuldigd van oorlogsmisdaden in 1998.

Het gaat om zes leden van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK, dat indertijd tegen het Servische gezag in Kosovo vocht. De zes worden beschuldigd van marteling van en moord op zeven Kosovo-Albanezen die ze beschouwden als collaborateurs van het Servische gezag. De belangrijkste beklaagde is Selim Krasniqi, een voormalige regionale commandant van het UÇK. Hij werd vorig jaar door de VN-politie gearresteerd. Het begin van het proces is herhaaldelijk verdaagd. Eén belangrijke getuige is vermoord.