Requiem voor Mahler

Gustav Mahler en Richard Strauss waren twee van de beroemdste dirigenten rond 1900. Maar voor Strauss kwam de publieke en professionele erkenning van zijn composities, zoals zijn `Tondichtungen', veel eerder dan voor de vier jaar oudere Gustav Mahler. Die was bij zijn dood op 50-jarige leeftijd in 1911 als componist nog steeds goeddeels miskend.

Eine Alpensinfonie, Strauss' laatste `Tondichtung' uit de jaren 1911-1915, is onmiskenbaar zijn Requiem voor Gustav Mahler. Die bracht zijn zomers door in de Alpen, wandelend en componerend: men hoort die weidse verstilde vergezichten vooral in de symfonieën nrs 2 en 3.

Niet alleen bevat de Alpensinfonie veel Mahleriaanse natuurschildering en een `Fernorchester', maar ook de eeuwige cirkelgang uit Mahlers Das Lied von der Erde. Strauss deelt één dag op in 22 delen: van Nacht en Sonnenaufgang via Auf blumigen wiesen en Auf dem Gipfel tot Sonnenuntergang, Ausklang en Nacht.

Zo is dit perfect repertoire voor het prachtig spelende Gustav Mahler Jugendorchester, gedirigeerd door Franz Welser-Möst.

Eine Alpensinfonie: EMI 3 34569 2

    • Kasper Jansen