Reddertjes in nood

Handelsbedrijf Hagemeyer, dat vanmorgen met cijfers kwam, heeft de ergste crisis achter de rug. Schulden zijn verminderd, winst is weer in zicht. En de beurskoers? Die doet al anderhalf jaar niets.

Hagemeyers prestaties op het Damrak lijken een anomalie, maar is dat ook zo? De afgelopen jaren scheerde een reeks ondernemingen langs de rand van de afgrond, en een enkeling ging eroverheen. Belangrijkste overeenkomst van de overlevers: een nieuwe leiding. Vraag is wat hun koersen deden nadat de nieuwe topman werd aangekondigd.

De koers van Ahold, om te beginnen, dook na het boekhoudschandaal naar een niveau van 2 euro. Na enig koersherstel, op 3,50 euro, werd de komst van Anders Moberg aangekondigd. Binnen een maand steeg Ahold met 80 procent. Maar toen Moberg daadwerkelijk aan de slag ging deed de beurskoers al lang niets meer. Het Moberg-effect duurde welgeteld een maand. Als topman heeft Moberg nog geen waarde aan het aandeel Ahold kunnen toevoegen.

Scheepbouwer kent die frustratie als geen ander. Hij redde KPN van de ondergang, maar wat kon de topman nadien voor de beurskoers betekenen? De eerste twee maanden na de aankondiging van Scheepbouwer steeg KPN 225 procent. Maar daarna, sinds november 2001, steeg de beurskoers van KPN gemiddeld slechts 3,5 procent per jaar.

Getronics rook begin 2003 ook aan het bankroet. De koers van de automatiseerder schoot het eerste jaar van de nieuwe leiding van 1 euro naar 20 euro in februari 2004, een formidabele winst. Maar het bleef bij één succesjaar. Sindsdien is de waarde van Getronics gehalveerd.

Kortom, wie van een doorstart wil profiteren moet er op tijd bij zijn: koop als de bestuurders bungelen, verkoop als ze hangen.

Uiteraard zijn er uitzonderingen om de regel te bevestigen. Toen Super de Boer, Unigro en Vendex Food samensmolten tot Laurus ontstond een negenkoppige directie, de koers piekte omgerekend even boven de 200 euro. Maar sindsdien was het misère, bestuurswisseling of niet. Na het vertrek van Ole van der Straaten verloor Laurus 90 procent beurswaarde.

Nog een uitzondering, maar dan positief, is Numico. Het babyvoedingsbedrijf had een dal van 5 euro, maar staat nu rond de 30 euro. Allemaal succes voor topman Jan Bennink? Niets daarvan. De komst van Bennink werd in maart 2002 aangekondigd. Sindsdien deed de koers per saldo weinig: op de beurs werd een V-vlucht gemaakt van 30 euro naar 5 euro en weer terug. Wel prettig voor de opties en aandelen van Bennink. De effecten Numico die hij naast zijn salaris kreeg zijn 19 miljoen euro waard.

    • Jeroen Wester