Puntenrijbewijs voor alle bestuurders

Het kabinet neemt naar verwachting morgen een positief besluit over de invoering van het puntenrijbewijs voor alle weggebruikers. Een puntensysteem voor beginners bestaat al enige tijd.

Het voorstel om de wegenverkeerswet te veranderen om het nieuwe puntenrijbewijs in te kunnen voeren, is ingediend door de ministers Donner (Justitie) en Peijs (Verkeer en Waterstaat). De ministers willen recidive in het wegverkeer harder aan kunnen pakken. Automobilisten die binnen vijf jaar voor de tweede keer een zware overtreding begaan, behalen zoveel strafpunten dat ze het rijbewijs kwijtraken. Uiteindelijk is het oordeel hierover aan de rechter. Bestuurders die daarna de weg weer op willen, moeten opnieuw examen doen. Het gaat om automobilisten die veel te hard rijden, onder invloed van alcohol zijn of een zwaar ongeval veroorzaken en na een ongeval zijn doorgereden.

De Raad voor de Rechtspraak was eerder dit jaar negatief over het voorstel, omdat hierdoor de werklast voor de rechterlijke macht aanzienlijk zou toenemen. De invordering van het rijbewijs zou alleen kunnen via een vonnis van de rechter. Bovendien zou het puntensysteem geen oplossing bieden voor de bestaande problemen in het wegverkeer, ze de raad.

Ruim 40 procent van de automobilisten die een zware verkeersovertreding begaan, blijkt binnen vijf jaar opnieuw in de fout te gaan. Dat staat in een onderzoek van het WODC, het wetenschappelijk bureau van het ministerie van Justitie.