Onderzoek vogelgriep bij Fransen

Bij drie inwoners van het Franse eiland Réunion zijn verschijnselen geconstateerd die wijzen op besmetting met vogelgriep.

Dat heeft minister Bertrand van Volksgezondheid gisteren in Parijs bekend gemaakt. Testen in het Instituut Pasteur in Parijs moeten de komende dagen uitwijzen of het gaat om de virusvariant H5N1, dat in Azië sinds 2003 het leven heeft gekost van miljoenen vogels en een zestigtal mensen.

De drie getroffenen hebben volgens de minister tijdens een reis in Thailand een vogelpark bezocht. Zij worden nu verzorgd op Réunion, dat voor de kust van Madagascar ligt. Een van hen bevindt zich in het ziekenhuis.

De Franse regering heeft de afgelopen dagen extra maatregelen genomen om te voorkomen dat het vogelgriepvirus via trekvogels overspringt naar het Franse vasteland. Sinds gisteren geldt in 21 departementen een ophokplicht voor kippen en ander gevogelte. Er worden virustesten uitgevoerd bij acht trekvogels die deze week dood zijn aangetroffen op de stranden in Les Landes, ten zuiden van Bordeaux. Niet besmet blijkt een groep van elf dode spreeuwen in Mâcon, ten noorden van Lyon, die eerder deze week zorg wekte.

Intussen groeit onder consumenten in Frankrijk de argwaan tegenover gevogelte. Supermarkten verkochten vorige week 25 procent minder kippen dan vorig jaar in deze periode, zo werd gisteren bekend. De dalende verkoop betreft vooral `kwaliteitskippen' die in de buitenlucht zijn gehouden.

Minister Bertrand van Volkgezondheid zei gisteren dit jaar nog eens 177 miljoen euro extra uit te trekken om een eventuele pandemie van vogelgriep te bestrijden. De Franse regering heeft nu in totaal 353 miljoen gereserveerd om te voorzien in beschermingsmaatregelen zoals maskers en vaccinatie-middelen zodra een vaccin beschikbaar is. Tien mensen die vanuit Azië naar het Franse vasteland reisden, zijn inmiddels negatief getest op het virus. Tot zover onze correspondent.

In China is een twaalfjarig meisje na hevige koorts overleden in een dorp dat met een uitbraak van vogelgriep te kampen heeft. Dat schrijft vandaag het in Hongkong verschijnende, Engelstalige dagblad South China Morning Post. De autoriteiten in Peking zeggen geen meldingen van vogelgriep bij mensen te hebben ontvangen.

Volgens de krant werden het meisje en haar tienjarige broertje vorige week ziek na het eten van een kip die was gestorven door een niet nader omschreven ziekte. Tot nu toe is er geen bewijs voor een verband tussen de dood van het meisje en de uitbraak van vogelgriep in het dorp, Wantang, in de zuidelijke provincie Hunan.

Uit de eerste testresultaten zou niet zijn gebleken dat de kinderen het vogelgriepvirus hebben, zei vanmorgen een functonaris van de provinciale gezondheidszorg in Hunan. China heeft de afgelopen twee weken drie uitbraken van vogelgriep gemeld.