Nieuw centrum voor wereldmuziek

Na tien jaar plannen maken, vergaderen en fondsen werven ging gisteren in Rotterdam het World Music and Dance Centre (WMDC) open. De ambities zijn groot, ,,maar reëel''.

Niet-westerse muziek bloeit in Rotterdam. Het Rotterdamse conservatorium is internationaal bekend om haar docenten flamenco (Paco Peña), tango (Gustavo Beytelmann) en Indiase muziek (Hariprasad Chaurasia). Het jaarlijkse Dunya Festival is een van de grootste wereldmuziekfestivals van Europa. En uit de multiculturele bevolkingssamenstelling van de stad komen lokale initiatieven voort als Caribische brassbands en cursussen hindoestaanse dans op muziekscholen.

Het nieuwe World Music and Dance Centre (WMDC), dat gisteren in Rotterdam werd geopend, moet in al die festivals, initiatieven en cursussen een centrale rol gaan vervullen. Het verenigt de wereldmuziekafdeling van het conservatorium, het niet-westerse cursusaanbod van de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR) en talloze lokale initiatieven van migrantenorganisaties en jongerenclubs die met muziek en dans bezig zijn. De ambities zijn groot. ,,Maar reëel'', zegt Oscar van der Pluijm, projectmanager van het WMDC. ,,Kennis, talent en ideeën waren al aanwezig. Alleen structuur en geld waren nodig. Die brengen wij.''

De wereldmuziekafdeling van het Rotterdams Conservatorium breidt uit met een Kaapverdische en een Afrikaanse tak. ,,Maar ook kinderen, op scholen en in de stadswijken, willen we in aanraking brengen met niet-westerse muziek'', stelt Van der Pluijm.

Naast de ontwikkeling van talent organiseert het WMDC jaarlijks ook zo'n veertig optredens. Daarnaast verzorgt het registraties van niet-westerse muziek, en kan het bladmuziek daarvan verzorgen.

De financiering nemen het Rotterdams Conservatorium en de Rotterdamse Dansacademy, samenwerkend onder de naam `Codarts', voor hun rekening. Ze worden daarin bijgestaan door de Europese Unie en de gemeente Rotterdam, die elk een flinke subsidie hebben verleend. Per jaar is er voor programmering nu twee miljoen euro beschikbaar. Voor vijf miljoen euro wordt op dit moment een nieuwe locatie gebouwd in historisch Delfshaven. Tot september 2006, wanneer het nieuwe pand klaar moet zijn, is het WMDC gehuisvest in Schiecentrale; een oude energiecentrale in het gerenoveerde Lloydkwartier.

Het plan voor een wereldmuziekcentrum werd ruim tien jaar geleden bedacht door Huib Schippers, toen hoofd wereldmuziek aan het conservatorium. Maar pas in 2003 kreeg het echt vorm. Van der Pluijm: ,, Het ontbrak aan geld en structuur. Daarvoor heeft het college van bestuur van Codarts zich toen ingezet. Zij hebben gezorgd voor geld van de EU en ook zelf geïnvesteerd.''

Het WMDC moet een plek worden waar iedereen zomaar binnen kan lopen. Er wordt actief aansluiting gezocht met jongeren, bijvoorbeeld door samen te werken met het Hiphophuis, een dans- en muziekacademie op het gebied van stedelijke cultuur.

Wereldmuziek heeft de toekomst, volgens van der Pluijm. ,,Jazz, hip hop en r&b; overal sijpelen niet-westerse invloeden door. Maar dan niet met die term: wereldmuziek klinkt zo oubollig. Vraag aan een jongere of hij van wereldmuziek houdt, en hij zal ontkennend antwoorden. Maar zet de radiozender FunX aan, en je hoort niets anders.''

    • Elda Dorren