MODE

Rijk gekleed

De tentoonstelling Rijk Gekleed 1750-1914 laat de hoogtepunten zien uit de kostuumcollectie van de stad Amsterdam. In het rijkgedecoreerde grachtenpand van het Museum Willet-Holthuysen zijn baljurken te zien in de balzaal, onderkleding in de slaapkamer en herenkostuums in de statige blauwe kamer. Veel kleding werd door particulieren aan het museum geschonken. Een van de vroegste kostuums uit de collectie is een galajapon uit ca. 1755 – een unieke zijden jurk die met de hand beschilderd is met meer dan tachtig verschillende bloemsoorten. De restauratie van de japon is op film vastgelegd en op de tentoonstelling te zien. Voor Rijk Gekleed is samengewerkt met Silver Scissors, een meidencentrum in Amsterdam-Oost. Meisjes tussen de 14 en 22 jaar ontwierpen hier hun eigen kleding, gebaseerd op de historische kostuumcollectie. Hun creaties zijn ook in het museum te zien.

Rijk Gekleed 1750-1914 t/m 22 jan in Museum Willet-Holthuysen, Herengracht 605, Amsterdam. Ma t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u.