Militair offensief Israël na aanslag

Met een ,,groot en nonstop'' militair offensief op de Westelijke Jordaanoever wil de Israëlische premier Sharon ,,het terrorisme uitroeien''. Enkele uren na de Palestijnse zelfmoordaanslag in het Israëlische kustplaatsje Hadera, waarbij vijf marktbezoekers werden gedood en 30 werden gewond, werd de Westelijke Jordaanoever volledig afgesloten. Ook alle net geopende grensovergangen naar de Gazastrook gingen dicht. Met F-16's werden echte en schijnaanvallen uitgevoerd op gebouwen van Islamitische Jihad in Gazastad.

Een woedende Sharon heeft het leger opdracht gegeven om ,,van huis tot huis'' te zoeken naar leden van Islamitische Jihad, de organisatie die de aanslag heeft opgeëist.

Steden en grote dorpen in het noordelijk deel van de Westelijke Jordaanoever werden omsingeld nadat ook al het Palestijnse verkeer was verboden. In de loop van de ochtend werden in het dorp Katabiya bij Jenin, waar de 21-jarige dader van de aanslag Hassan Abu Zaid vandaan kwam, tientallen arrestaties verricht.

Volgens Islamitische Jihad was de aanslag in Hadera – de eerste in drie maanden – bedoeld als wraak voor de liquidatie van een Jihadcommandant eerder deze week en de liquidatie tien jaar geleden in Malta van een Jihadleider. Meteen na de aanslag gingen in Katabiya duizend Jihadaanhangers de straat om om de dader te eren.

Sharon kritiseerde eens te meer de Palestijnse Autoriteit voor het feit dat de Palestijnse politie de militante organisaties ongemoeid laat. ,,Als zij het niet doen, doen wij het, want dit is totaal onaanvaardbaar'', zei Sharon vanochtend. De Palestijnse president Abbas keurde de aanslag af en zei dat Islamitische Jihad de belangen van de Palestijnen ernstig heeft geschaad.

Na een periode van betrekkelijke rust kwam de aanslag in Hadera als schok, omdat de kustplaats in het smalste deel van Israël beschermd werd geacht door de muur. Hoe de dader Hadera heeft kunnen bereiken is nog niet duidelijk. Hij koos daar aangekomen in ieder geval een makkelijk doelwit, een 60 jaar oud, populair falafelrestaurant op de drukke oude markt aan het slot van het joodse loofhuttenfeest.