Michelangelo

In het Teylers Museum is een uniek overzicht te zien van 89 bladen van Michelangelo (1475-1564). Ze zijn afkomstig uit het British Museum in Londen (initiatiefnemer), het Ashmolean Museum in Oxford en de verzameling van Teylers zelf. Het is voor het eerst dat zoveel bladen van Michelangelo zijn samengebracht. De meeste zijn voorstudies van bekende beeldhouwwerken en van bouw- en schilderopdrachten in Rome en Florence. De drie collecties vullen elkaar volmaakt aan. Zo is alles wat bewaard is gebleven aan studies voor de schildering van het Laatste Oordeel in de Sixtijnse Kapel nu bijeen. De studie van de schepping van Adam uit het British Museum hangt naast een blad met schetsen van de uitgestrekte arm van God uit het Teylers Museum. Het bijzondere is dat de beschouwer een overzicht krijgt van het oeuvre en van de artistieke ontwikkeling van Michelangelo. Dit is normaal gesproken onmogelijk. Zijn werk bestaat immers grotendeels uit fresco's, sculpturen en gebouwen. Michelangelo moet vele duizenden tekeningen hebben gemaakt. De tekening had in zijn tijd nog niet de status van zelfstandig kunstwerk. Iedere opdracht begon met schetsen, de primi pensieri, de èerste gedachten'. Hiermee ging Michelangelo door tot de compositie van het schilderij, beeld of gebouw vaststond. Op de expositie is goed te zien hoe Michelangelo zijn stijl ontwikkelde van een harde, analytische manier van tekenen naar een soort doezelige zachtheid, die gepaard gaat met een verinnerlijking van zijn thematiek.

Michelangelo: tekeningen t/m 8 jan in Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di-zo 10-18u. Ticketvoorverkoop: www.ticketshaarlem.nl.