Melchers klaagt media aan voor onjuistheden

De familie Melchers klaagt verschillende media aan die hebben gepubliceerd over de ontvoering van Claudia Melchers.

De advocaat van Claudia Melchers en haar partner Bert Verheij maakte gisteren bekend dat het paar aangifte heeft gedaan tegen het Algemeen Dagblad. De krant zou hun privacy hebben geschonden door uit het geheime onderzoeksdossier te publiceren, aldus hun advocaat A. Verbruggen tegen Nova. Hierdoor zou de ,,ongestoorde procesgang'' in gevaar zijn gekomen.

De vader van Claudia, Hans Melchers, heeft bij de Raad voor de Journalistiek klachten ingediend over publicaties in Het Parool en De Telegraaf. Dit heeft de Raad vanmorgen bevestigd. De zaken worden vrijdag 4 november behandeld.

De kranten schreven over de eis in de ontvoeringszaak van zijn dochter Claudia. De ontvoerders vroegen 300 kilo cocaïne in ruil voor haar vrijlating. Melchers beklaagt zich over Het Parool-artikel `Waarom is cocaïne als losgeld geëist? – Mogelijke scenario's achter de ontvoering van Claudia Melchers'. Sommige beschuldigingen zijn volgens Melchers onterecht. Daarnaast zegt hij dat hij niet in de gelegenheid is gesteld om commentaar te geven.

Dat laatste ontkende A. de Lange van het Parool vanmorgen tegenover het ANP (Algemeen Nederlands Persbureau). ,,Melchers is diverse keren in de gelegenheid gesteld om te reageren.'' Volgens hem liet de presentatie van het artikel niets aan duidelijkheid te wensen over.,,Het waren speculaties en ze zijn ook als zodanig gebracht. Deze zaak riep zoveel vragen op dat de behoefte bestond de scenario's, die ook de politie onderzocht, op een rij te zetten.''

Melchers beschuldigt de Telegraaf ervan meerdere keren feitelijk onjuist, suggestief en beledigend te hebben gepubliceerd over vermeende betrokkenheid van zijn familie bij drugshandel. Hij verwijt de krant geen deugdelijk onderzoek te hebben gedaan en geen wederhoor te hebben toegepast. De Telegraaf liet aan het ANP weten alleen bij de Raad voor de journalistiek te willen reageren.

De Raad kan geen bindende uitspraken doen.