Meisje verkracht door acht jongens

De politie in Rotterdam heeft acht minderjarige jongens aangehouden die ervan verdacht worden een 13-jarige meisje te hebben verkracht. De verdachten, die op vrijdag 14 oktober zijn aangehouden, zijn tussen de 12 en 14 jaar oud. Woensdag zijn de verdachten voorgeleid aan de de raadkamer. De kamer besloot de verdachten voor dertig dagen vast te zetten.

Het slachtoffer is twee keer op één dag verkracht op straat in de Rotterdamse deelgemeente Charlois. De eerste keer gebeurde dat door een aantal van de verdachten, later op de dag werd zij nogmaals verkracht door alle acht. De zaak kwam aan het licht toen het meisje met haar moeder aangifte van de verkrachtingen kwam doen op het politiebureau.

De aangifte was de aanleiding voor de Rotterdamse politie om de verdachten aan te houden. Volgens een woordvoerder van justitie was een van de daders het ex-vriendje van het slachtoffer. De verdachten zouden van Antilliaanse afkomst zijn.

Het is opnieuw een geval van groepsverkrachting in Rotterdam. In september van dit jaar werden elf minderjarige Antilliaanse jongeren veroordeeld voor meerdere groepsverkrachtingen. Ook hier ging het om minderjarige jongens die in groepsverband een minderjarig meisje verkrachtten. De jongens waren tussen de 14 en 17 jaar. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de daders toen tot maximaal twaalf maanden jeugddetentie en een cursus `omgaan met seksualiteit'.

Justitie is eerder dit jaar een onderzoek gestart naar de achtergrond van de vele gevallen van groepsverkrachting door jongeren. Het is nog onduidelijk wanneer dit onderzoek wordt afgerond.

Vier onderzoekers van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit (NSCR) publiceerden eind vorig jaar al een eerste onderzoek naar de groepsverkrachtingen in Nederland. Leidende vraag in dat onderzoek was: Waarom doen ze het in een groep? Het antwoord bleek even simpel als schokkend: omdat het gezelliger is. Onderzoeker Catrien Bijleveld zei toen: ,,Dit soort jongens trekt sowieso veel met elkaar op, doet veel dingen samen.''