Kalverstraat daalt op durestratenlijst

Op het beroemde bordspel Monopoly mag de Kalverstraat de duurste van alle straten zijn, in werkelijkheid is de Amsterdamse winkelstraat uit de toptwintig van duurste winkellocaties ter wereld getuimeld. Op een jaarlijks door het vastgoedadviesbureau Cushman & Wakefield Healy & Baker opgestelde ranglijst van 237 winkelstraten prijkt de Kalverstraat op de 21ste plaats (vorig jaar 19), met een gemiddelde huur van 1.650 euro per jaar voor één vierkante meter winkelvloer. Net als vorig jaar wordt de lijst van 2005 aangevoerd door Fifth Avenue in New York. Een vierkante meter kost daar niet minder dan 11.558 euro per jaar – een stijging van 37 procent vergeleken met 2004.

De op één na duurste winkellocatie is Causeway Bay in Hongkong. Een ondernemer moet daar gemiddeld 9.625 euro ophoesten voor een vierkante meter winkeloppervlak, 3.000 euro meer dan zijn collega's langs de Champs Elysées. De boulevard in Parijs bezet de derde plaats.

Wereldwijd stegen de huurprijzen van winkelruimtes het afgelopen jaar met gemiddeld 8 procent. In Europa bedroeg de gemiddelde toename 4 procent, met opmerkelijke uitschieters in enkele nieuwe lidstaten van de Europese Unie: in Tsjechië stegen de huren met 5 procent en in Hongarije zelfs met 9,9 procent.

De Kalverstraat is gedaald op de ranglijst omdat de huurprijzen er nauwelijks zijn gestegen in vergelijking met vorig jaar. Ook in andere drukke winkelstraten in Nederland stegen de prijzen niet als gevolg van de haperende economie. In de populaire winkelgebieden in het buitenland gaan de huren nog wel omhoog. Zo lijken de exclusieve winkels aan Fifth Avenue niet te lijden onder de hoge olieprijs en de recente orkanen in de Verenigde Staten.

Cushman & Wakefield verwacht dat de vastgoedsector volgend jaar zal profiteren van een toenemend vertrouwen onder winkelbedrijven en consumenten. Als gevolg daarvan zullen ook meer buitenlandse winkelketens naar Nederland komen.