Kabeljauw met inwoning

De kleur is wit-roze-geelachtig. Op een pot Jan des Bouvrie-verf zou deze kleur als `sahara' of `flamingo' vermeld staan. Leuk om op je deuren te smeren, maar als kleur voor een circa 5 centimeter lange worm, die zich heeft verstopt in het vlees van een kabeljauw, minder aantrekkelijk.

Het is de bedoeling dat deze pseudoterranova dicipiens bij het fileren van de vis, bij speciaal lamplicht, wordt ontdekt en verwijderd. In de praktijk blijkt dat dat niet altijd lukt. Ik kreeg daar een aantal brieven over. De eitjes van deze parasiet, die in de maag van walvissen, zeehonden en dolfijnen zit, verlaten deze zeezoogdieren via de ontlasting en worden eerst door garnaalachtigen opgegeten, die weer worden gegeten door haring en vooral kabeljauw, die in onze keuken terechtkomt. De kans bestaat dat een niet ontdekte worm die in leven blijft, zich door onze maag of darm heen boort, met alle gevolgen van dien. De geruststelling dat deze griezelige kabeljauw-commensaal heus doodgaat als de visfilets eerst zijn diepgevroren of tijdens het bakken van de verse vis sterft is aan mij, nu ik die worm met eigen ogen heb gezien, niet besteed. Ook een morsdode worm lust ik niet. Het is overigens helemaal niet erg om geen kabeljauw te eten. Integendeel. Kabeljauw wordt steeds zeldzamer en visserijbiologen zouden graag een vangststop willen invoeren. Vandaag een recept voor een bonensalade met ansjovisfilets, lekker zoute, ongevaarlijke visjes uit blik. Kook de tuinbonen en schoongemaakte sperziebonen beetgaar in licht gezouten water en laat ze uitlekken. Spoel de kidney beans af en laat uitlekken. Snipper de gepelde uien zo fijn mogelijk. Haal de ansjovisjes uit de blikjes. Schep alle bonen in een schaal door elkaar. Schep de uisnippers en uitgelekte kappertjes er doorheen. Besprenkel de salade met enkele lepels lekkere olijfolie. Breng op smaak met versgemalen peper. Strooi er fijngehakte peterselie over. Garneer de salade met de hele ansjovisfilets en de appelkappers. Kappertjes en appelkappers zorgen voor een fris-zure smaak. Een goede combinatie met de zoute ansjovisjes.

Morgen: Thaise gamba's

    • Anne Scheepmaker