Hoogervorst: geen `zorgtelefoon'

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) wil geen speciale zorgtelefoon instellen. De CDA-fractie wil zo'n speciale telefoon omdat veel mensen vragen hebben over het nieuwe zorgstelsel die Postbus 51 niet weet te beantwoorden.

Het ministerie zegt dat men mensen blijft verwijzen naar de twee bekende telefoonnummers, die van Postbus 51 en de belastingtelefoon. Een nieuw nummer zou alleen maar verwarring scheppen. ,,We zijn er voortdurend mee bezig om de beantwoording van vragen te verbeteren'', aldus een woordvoerder van VWS.

Het ministerie komt binnen enkele weken met een rekenmethode waarmee mensen uit kunnen rekenen wat de gevolgen van het nieuwe zorgstelsel zijn voor hun persoonlijke inkomen. Die komt op internet te staan.

Op een bijeenkomst met het Verbond van Verzekeraars zei Hoogervorst vertrouwen te hebben in de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006, maar dat er nog wel wat mis kan gaan. Als eerste noemde hij de zorgtoeslag die mensen krijgen om de verhoging van de premie te compenseren. De minister zei dat 4,2 miljoen mensen zich bij de Belastingdienst hebben aangemeld voor een zorgtoeslag. ,,Ik schat dat we 5 miljoen halen'', aldus Hoogervorst. Zes miljoen huishoudens hebben recht op een toeslag, wat neerkomt op negen miljoen mensen.

Zijn de verzekeraars in staat om hun klanten voor 16 december uiterlijk een nieuwe polis aan te bieden? Directeur R. Weurding van het Verbond van Verzekeraars liet weten dat zijn achterban op schema ligt. Hoogervorst kondigde aan dat de grote verzekeraars een dezer dagen hun premies bekend zullen maken. Fortis deed dat gisteren als eerste. De goedkoopste individuele polis voor de basisverzekering van Fortis komt uit op 1.120 euro. Wie een collectieve verzekering afsluit bij Fortis betaalt 999,17 euro.