Het beeld

Veel bleef onduidelijk na de nationale televisie-inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. In tegenstelling tot de hysterische sfeer op de tsunami-avond van januari, was de opzet nu sober. Met name de centrale presentatrice Maartje van Weegen leek vooral informatie te willen geven; in gesprekken met experts lukte dat aardig. Toch weet ik nog steeds niet of er nu 800.000 of 3,3 miljoen daklozen zijn. Beide cijfers werden gisteravond genoemd. In ieder geval zijn het er veel, en het vooruitzicht op een koude winter van mensen die alleen nog de kleding aan hun lijf bezitten, moest potentiële gevers over de streep trekken.

Het verband met een gratis toegankelijke hockeywedstrijd tussen het Nederlands elftal en een gelegenheidsteam van in Nederland spelende buitenlanders (`de rest van de wereld') ontging me ook. Toch bleek die benefiet na afloop 925.000 euro te hebben opgeleverd. Door een collecte onder de 7.000 aanwezigen?

Die bijdrage van 132 euro per toeschouwer moet ook de burgemeester van Tilburg, Ruud Vreeman, hebben verbaasd. Hij zei eerder op de avond namens zijn gemeente de opbrengst van de benefiet, ,,misschien wel 25.000 euro'', te zullen verdubbelen.

Welk Tilburgs bedrag zou er zijn geteld voor de einduitslag van de inzameling? Het gegoochel met getallen was duizelingwekkend. Wie de teller van de stand bediende – tot eind gisteravond 21,2 miljoen euro – moest voortdurend lastige dilemma's oplossen. Zeker meegeteld zijn de al eerder ingezamelde 5,2 miljoen, de 5 miljoen van minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) voor scholenbouw en de 1,2 miljoen van de steden Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer. Iets zegt me dat de door het lid van het telefoonteam Lucille Werner op suggestie van een beller in het vooruitzicht gestelde vijf miljoen – vijf (?) euro zakat fitr, de verplichte aalmoes na de ramadan, per Nederlandse moslim – nog niet definitief op de teller staat.

Twijfelgevallen lijken me ook sommige bijdragen van Bekende Sportnederlanders, die in de rust van de wedstrijd onder toezicht van Mart Smeets een strafbal mochten nemen op de nationale doelman Guus Vogels. Tevoren moesten ze zeggen hoeveel ze ervoor over hadden. Tenniscoach Tjerk Bogstra zou 1.500 euro geven, als hij raak schoot, maar Vogels deed zijn sportieve plicht en stopte de bal.

En wat zou het scorebord gedaan hebben met kroonprins Willem Alexander? Volgens de regels van de liefdadigheidsgekte moeten de televisiesterren gasten een zo hoog mogelijk bedrag ontfutselen, in ruil voor een of andere tegenprestatie. Anita Witzier deed haar best de prins voor zijn dochters twee gesigneerde hockeysticks à raison van duizend euro per stuk te slijten. De prins is echter getraind om nooit improviserenderwijs enige toezegging te doen, dus wrong hij zich in allerlei bochten om er onderuit te komen: de sticks zouden te groot zijn. Een beetje dom, want het is erger om als een krent over te komen.

Waarom willen we eigenlijk dit soort gênante avonden wanneer elders in de wereld meer mensen creperen dan gebruikelijk? Ik zou het een veel beter idee vinden om de belastingen te verhogen en de minister alles te laten betalen.

Rectificatie / Gerectificeerd

Burgemeester Vreeman van Tilburg is in de rubriek Het Beeld (27 oktober, pagina 27) over de inzamelingsactie voor Pakistan verkeerd geciteerd. Vreeman heeft gezegd dat zijn gemeente de opbrengst van een lokale inzamelingsactie van Tilburgse hockeyers voor Pakistan zal verdubbelen, niet die van de benefietwedstrijd van het Nederlands hockeyelftal.

    • Hans Beerekamp