`Handel groeit langzamer'

De omvang van de wereldhandel zal dit jaar verder groeien, maar in een minder hoog tempo dan vorig jaar. Door de stijging van de olieprijs zal het groeitempo dit jaar 6,5 procent bedragen. Dat is minder dan de 9 procent van 2004.

Dat blijkt uit een rapport dat de Wereldhandelsorganisatie WTO vandaag naar buiten heeft gebracht.

De olieprijs is dit jaar met meer dan 50 procent gestegen en kwam daarmee op het hoogste niveau van de afgelopen twintig jaar. De prijsstijging jaagt zowel bedrijven als consumenten op extra kosten, met als gevolg minder vertrouwen in de economie.

Volgens het rapport van de WTO was er in het tweede kwartaal van dit jaar sprake van een groei van de handel in de belangrijkste industrielanden. Tussen Aziatische landen nam de groei in de eerste helft van dit jaar echter flink af. Dat gold ook voor de Amerikaanse import.

Niet alleen de prijs van olie, maar ook die van andere grondstoffen, zoals metaal, wordt duurder. De goederenprijzen stegen daardoor vorig jaar met ruim 10 procent. Sinds 1995 zijn zulke prijsstijgingen niet meer voorgekomen. De export van de belangrijkste grondstoffen, zoals olie en staal, steeg met ruim 30 procent.

China neemt als handelsnatie een steeds prominentere plaats in. Verscheidene landen zagen sinds 2000 zowel hun im- als export met China verdubbelen.