Grond in Berlijn voor erven van Wertheim

De erven van de joodse winkelier Wertheim hebben voor de hoogste administratieve rechter in Duitsland een belangrijke overwinning geboekt in een al jaren slepende strijd rond een aantal waardevolle stukken grond in het hart van Berlijn.

De erfgenamen twisten met warenhuisconcern Karstadt/Quelle over in totaal veertig stukken grond met een geschatte waarde van enkele honderden miljoenen euro die voor de oorlog behoorden tot het warenhuis-imperium van Georg Wertheim.

In het voorjaar hadden de erven al een doorbraak bereikt voor een lagere rechtbank. De rechter in Berlijn stelde toen dat de erven aanspraak konden maken op een klein perceel aan de Leipziger Strasse. Het perceel heeft een waarde van 15 miljoen euro.

Hoewel de rechtbank een revisie blokkeerde ging Karstadt toch in hoger beroep. Het Bundesgerichtshof in Leipzig stelde Karstadt nu in het ongelijk en merkte bovendien op dat haar oordeel ook gevolgen heeft voor de strijd over andere percelen.

Na de oorlog kwamen de eigendomsrechten van de Wertheim-percelen in bezit van warenhuis Hertie, dat later opgeslokt werd door Karstadt/Quelle. In de jaren vijftig kregen de erven Wertheim al eens een schadevergoeding. Maar die viel volgens de rechters in Leipzig te laag uit.

In de jaren dertig probeerde Georg Wertheim zijn door de nazi's bedreigde imperium te redden door zijn eigendom over te dragen aan zijn vrouw Ursula. Nadat Georg in 1939 was overleden aan een longontsteking huwde zijn weduwe de arisch zuivere jurist van het concern, Arthur Lindgens. In 1951 kocht Lindgens claims van de Wertheimfamilie af met 5.100 mark en sluisde het eigendom door aan Hertie. Drie leden van de familie Wertheim kwamen om het leven in Auschwitz.

De percelen lagen jarenlang braak in het niemandsland tussen Oost- en West-Berlijn. Na de eenwording verviel de grond aan de Duitse staat. De Jewish Claims Conference tekende daar bezwaar tegen aan en kreeg de rechten toegewezen. De Duitse overheid en Karstadt gingen daarop in beroep. De overheid heeft haar claims laten vallen, Karstadt is niet van plan op te geven.

Op een van de omstreden percelen is een vijfsterren-hotel en een luxe appartementencomplex gebouwd, het Beisheim Center. Voor die grond kreeg Karstadt in 2000 145 miljoen euro. De Jewish Claims Conference eist uitbetaling van dat geld. Kartstadt/Quelle is dat vooralsnog niet van plan.