Groeten uit Ipanema niet met bikini-foto

Waar denkt u aan als het woord Copacabana valt? Als u wordt gevraagd om de stranden van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro te beschrijven? Het antwoord zal in veel gevallen de schaars geklede dames betreffen, zoals deze werden vereeuwigd in het bosa nova-lied The Girl from Ipanema van Astrud Gilberto (1964). Op het strand van Ipanema werd de string-bikini voor het eerst gesignaleerd.

In een poging het imago van de stad te verbeteren en een einde te maken aan de komst van sekstoeristen die worden gelokt door het idee van vrouwen in bikini, heeft het parlement van de staat Rio gisteren een wet aangenomen waardoor de verkoop van ansichtkaarten met nauwelijks bedekte vrouwen wordt verboden. Gouverneur Matheus moet de wet binnen dertig dagen goedkeuren, waarna het verbod zal ingaan.

,,Onze staat heeft vele andere schoonheden en verdient het niet om in waarde te dalen door ansichtkaarten waarop de achterkant van onze vrouwen wordt getoond'', zo zei afgevaardigde Alice Tamborindeguy, een van de voorstanders van de wet, tegen de krant O Globo. ,,Dit soort kaarten trekken de verkeerde toeristen aan en promoten sekstoerisme.''

Rio de Janeiro is door de combinatie van zon, zee en ongekuiste levensstijl een populaire toeristenbestemming. Hierdoor is de stad ook een magneet geworden voor toeristen die op zoek zijn naar goedkope seks. Het verbod op de ansichtkaarten, maar ook de aanpak van minderjarige prostituees, moet hier een einde aan maken.