Geldzorgen Cambuur: vier bestuurders weg

Vier bestuursleden van Cambuur Leeuwarden zijn dinsdagavond opgestapt. De bestuurders traden pas in juni afgelopen jaar aan, maar gezien de tegenvallende financiële situatie bij de eerstedivisieclub durven ze niet langer te blijven zitten, zo maakte de Friese voetbalclub gisteren bekend.

De aftredende bestuursleden zijn vooral teleurgesteld dat het geld dat de voorgenomen verkoop van het stadion moet opleveren, nagenoeg volledig opgaat aan het aflossen van schulden. Cambuur wil het stadion aan een projectontwikkelaar verkopen en hoopt daarmee naar verluidt ongeveer tien miljoen binnen te halen.

De afgetreden voorzitter Pier van der Sluis wil niets zeggen over de situatie. De twee bestuursleden die wel blijven zitten, hebben voorlopig met de raad van toezicht de leiding bij Cambuur.

Wytze Adema, die in juni na vijf jaar voorzitterschap opstapte, is stomverbaasd. ,,Toen ik vijf jaar geleden aantrad, had ik ook na twee maanden kunnen opstappen, want ook toen waren er problemen. Ik heb altijd gezegd: `pas als het stadion wordt verkocht, is er een financieel gezonde basis onder de club'. En het nieuwe bestuur heeft mij nooit iets over de achtergronden gevraagd'', aldus Adema die niets wil zeggen over schulden, ,,maar Cambuur is schuldenvrij bij de verkoop van het stadion.''

Volgens Adema zijn de slechte sportieve prestaties van Cambuur de laatste anderhalf jaar mede debet aan de problemen. ,,Het scheelt per week 20.000 euro als het slecht gaat ten opzichte van goede sportieve prestaties.'' Cambuur staat op dit moment op de veertiende plaats in de eerste divisie.