Galerieselectie

Misha de Ridder

Fotograaf Misha de Ridder richt zijn camera op plekken – meestal natuurgebieden – aan de randen van steden en dorpen.

Zijn foto's zijn haarscherpe beelden van landschappen die zo onspectaculair zijn dat ze doorgaans aan ons oog voorbij gaan. De Ridder probeert deze plekken vast te leggen in perfecte composities. De afgewogen beelden, van een eenzame boom, of een weerspiegeling in een meertje, sluiten naadloos aan bij de klassieke landschapskunst.

foto's van Misha de Ridder. T/m 19 nov in Galerie Juliette Jongma, Gerard Douplein 23, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Nadia Naveau

Het ideale landschap volgens Nadia Naveau is een samensmelting tussen de groene Ierse heuvels en paars-oranje Californische canyons. Ze maakte er een bizarre sculptuur van, opgebouwd uit materialen als stof en karton. Het sprookjesachtige geheel ziet eruit alsof het uit een buitenaardse wereld in neergedaald. De tentoonstelling noemde de kunstenaar Finding Neverland – een subtiele verwijzing naar het paradijs van Michael Jackson.

Sculpturen van Nadia Naveau. T/m 12 nov Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Tendance Floue

Tussen maart en september 2003 maakten tien fotografen van het Franse collectief Tendance Floue een reis door het zojuist tot 25 lidstaten uitgebreide nieuwe Europa.

Iedere deelnemer nam een deel van het traject voor zijn rekening, reizend in een tweedehands Lancia stationwagon. Ieder stippelde een eigen route uit.

Alleen begin- en eindpunt stonden vast: daar werd, als een estafettestokje, de sleutel van de auto overhandigd aan de volgende ontdekkingsreiziger.

In totaal werd zo ruim 23.000 kilometer afgelegd. Iedere 50 kilometer werd een foto van de weg gemaakt, gezien door de voorruit van de auto.

Nationale Zero. Foto's van Tendance Floue. T/m 4 dec in Noorderlicht Fotogalerie, Akerkhof 12 Groningen. Di t/m zo 11-18u.

Esteban Pastorino Diaz

De Argentijnse Esteban Pastorino Diaz, die in Nederland een opleiding volgt aan de Rijksakademie, ontwikkelde een eigen camera waarmee hij stero-panoramische foto's kan maken. Hij ging daarbij de aloude fotografische uitdaging om beweging vast te leggen in een stilstaand beeld. Zijn foto's gaan over onderwerpen als mobiliteit, reislust en beweging. Kijkend naar zijn foto's van bijvoorbeeld snelwegen is het of je zelf uit het raam van een rijdende auto kijkt. Een enkel billboard is scherp, maar de achtergrond vervaagt tot wazige strepen.

foto's van Esteban Pastorino Diaz. T/m 20 nov in Galerie Mirta Demare, Bergsingel 176-b, Rotterdam. Do t/m za 13-18u.

En verder

foto's van Jason Oddy. 29 okt t/m 26 nov in Galerie Hug, Eerste Tuindwarsstraat 16, A'dam. Di t/m za 12-18u. Schilderijen van Carla Klein t/m 19 nov Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, A'dam; schilderijen van Sara van der Heide. T/m 19 nov in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, A'dam; schilderijen en sculpturen van Michael Kirkham t/m 12 nov in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, A'dam; schilderijen van Marjolein Rothman t/m 26 nov Motive Gallery, Elandsgracht 10, Amsterdam; installatie van David Bade t/m 19 nov in Metis-NL, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam; films van Hussein Chalayan t/m 12 nov in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; video van Hans de Vries t/m 9 nov in galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; video- en geluidsinstallatie van Saskia Janssen t/m 19 nov Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam; sculpturen van Keith Edmier t/m 3 dec in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, A'dam; werken op papier van Helen Frik t/m 2 nov in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; objecten van Ton van Kints en Christiaan Zwanikken t/m 6 nov in Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag; schilderijen van Ronald Versloot t/m 6 nov in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; tekeningen en schilderijen van Kati Barath t/m 13 nov Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam.