Functie als ambassadeur mag niet te koop zijn 1

,,Er is niets op tegen om de sponsors van een (her)verkiezingscampagne voor hun inspanningen met een hoge functie te belonen.'' Bush mag beoogd ambassadeur in Nederland Arnall van NRC Handelsblad zo opwaarderen voor het in zijn verkiezingscampagne gestoken geld (hoofdartikel 25 oktober). Publieke functies waaronder die van wethouders, ambassadeurs, burgemeesters, ministers, staatssecretarissen etc. zijn voor deze krant zo moreel gelegitimeerd te koop.

Je denkt nog even dat het niet waar kan zijn, maar de schrijver vervolgt opgewekt: ,,Een financieel bevriende ambassadeur kan een betere toegang tot de president hebben dan een knappe carrièrediplomaat die de president niet kent en die misschien niet tot zijn partij behoort.'' En dat in een hoofdartikel onder het kopje Lux et Libertas!

Zullen we de ambtseed, waarmee de dienaar van de publieke zaak beloofd niets te hebben gegeven om het ambt te krijgen, maar afschaffen en publieke functies voortaan gewoon veilen? Flats et Libertas. Sommigen zijn meer gelijk dan anderen. Diep, diep treurig.

    • Dr. G.O. van Veldhuizen