Europese Unie: op sterven na dood?

De eerste column van Ben Knapen (Opiniepagnia, 19 oktober) is een schot in de roos! Wetenschappers hadden al vastgesteld dat de Europese Grondwet klinisch dood is (zie Mark Kranenburg in deze krant van 15 oktober). En nu betoogt Knapen dat de EU zelf op sterven na dood is. De oorzaak: het ontbreekt de EU aan een Europese leider, die afkomstig is uit een groot en machtig land als Frankrijk, Groot-Brittannië of Duitsland en die verder kijkt dan de volgende verkiezing in eigen land, en er is geen uitzicht op verbetering.

En toch is de visie van Knapen nog te zonnig: de EU is reeds vóór haar geboorte gestorven door een combinatie van geforceerde groei en zielloosheid. Wat rest is het gebeente: een EG, een Economische Gemeenschap, die niet tot Europese landen beperkt hoeft te zijn en dus openstaat voor Turkije, Israël en andere Aziatische landen. Eind goed, al goed!

    • G. Kooy