En verder

Rockdiplomatie

Op 1 november (12u45) houdt Robert van de Roer, diplomatiek redacteur van NRC Handelsblad, op de Technische Universiteit in Eindhoven een lunchlezing en een publiek interview met zanger Marco Borsato over het verschijnsel rockdiplomatie: steeds vaker zetten beroemdheden zich in voor politieke doelen. Borsato zal in het interview vertellen over zijn werk als goodwill ambassadeur voor War Child.

Auditorium van de TU Eindhoven, Blauwe Zaal, Den Dolech 2, Eindhoven. De toegang is gratis.

Dodenfeest

Elk jaar op 1 en 2 november staat Mexico in het teken van La Fiesta de los Muertos; het Mexicaans dodenfeest Allerheiligen en Allerzielen. Op zondag 30 oktober (aanvang 12u en 15u) verzorgt het gezelschap Colores de Mexico in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Amsterdam een optreden met Mexicaanse folkloristische dans, theater en live muziek getiteld Las Alegres Calaveras!. Macario keert samen met zijn calaveras (skelettenvrienden) terug van Mitlan (de onderwereld) om samen met de levenden het verleden, het heden en de toekomst te vieren. Ook is er om 13u30 uur een gratis rondleiding. Antonio Peralta houdt op donderdag 27 oktober (10u30-12u30) een lezing over het Mexicaans dodenfeest.

Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. Inl 071-5168 800 & www.rmv.nl

Nacht van de Geschiedenis

Op zaterdag 29 oktober staat Madurodam in het teken van Buren (en andere culturen). Tijdens dit openingsfeest van de Week van de Geschiedenis kunnen bezoekers genieten van ruim 33 activiteiten op zes podia van debatten, interviews, live muziek, cabaret, theater, dans, film, rondleidingen en een quiz. Vanaf 20u zijn er in Madurodam optredens van Sjaak Bral, Raymond van het Groenewoud, Frank Zander, Thomas von der Dunk, Hans Goedkoop, de Dichter des Vaderlands, TopPop Roadshow en nog veel meer `buren'! Ook het Historisch Café is tijdens de nacht aanwezig. Geschiedenisdocent en publicist Jan Blokker jr. verzorgt namens het Nationaal Archief een 3-tal rondleidingen langs `plaatsen met een verleden' ter gelegenheid van de lancering van de gelijknamige digitale database.

Madurodam, Den Haag. Inl www.nachtvandegeschiedenis.nl

Landelijke Archievendag

Op diverse plaatsen in Nederland wordt aandacht besteed aan de Landelijke Archievendag op 29 oktober. (inl www.archievendag.nl) Het Nationaal Archief Den Haag nodigt van 1017 uur een Nederland uit voor zijn Geschiedenismarathon. Historici en auteurs, onder wie Chris van der Heijden, Luc Panhuijsen, Thomas von der Dunk en Gerard Hooykaas, geven non-stop geschiedenisles tijdens deze dag. De winnaar van de marathonquiz krijgt een reproductie van een authentiek archiefstuk. Verder is er een boekenmarkt; restauratiedemonstratie en zijn er diverse rondleidingen achter de schermen met bezoek aan een archiefdepot. Voor kinderen is er een VOC-rondleiding van kinderboekenschrijfster Lizette de Koning. De tentoonstellingsruimte De Verdieping van Nederland met hoogtepunten uit de Nederlandse geschiedenis, taal en cultuur is eveneens geopend.

In Amsterdam kunnen bezoekers onder meer de collecties van het Gemeentearchief bezichtigen en wordt er aandacht besteed aan de verhuizing in 2006 van het Gemeentearchief naar gebouw De Bazel in de Vijzelstraat.

Nationaal Archief Den Haag, Prins Willem-Alexanderhof 20, naast Den Haag CS. Inl www.nationaalarchief.nl

Gemeentearchief Amsterdam, Amsteldijk 67, Amsterdam. 29 oktober van 11-17u. Inl 020-5720202 & www.gemeentearchief.amsterdam.nl