DSM verwacht recordresultaten

Het bedrijfsresultaat van chemie- en biotechnologieconcern DSM komt dit jaar naar verwachting uit op een recordniveau van meer dan 800 miljoen euro. Dit meldde bestuursvoorzitter Peter Elverding vanmorgen in een toelichting op de cijfers over het derde kwartaal.

Alle divisies lieten in het afgelopen kwartaal groei zien door hogere marges en lagere kosten. Het bedrijfsresultaat steeg tot 220 miljoen euro, 44 procent meer dan in het derde kwartaal vorig jaar. De nettowinst bedroeg 151 miljoen euro, 25 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De sterke winstgroei komt niet als een verrassing. Begin deze maand verhoogde DSM al de winstprognose voor het afgelopen kwartaal.

In de divisie Life Science producten, dat ingrediënten levert aan de farmaceutische, de voedingsmiddelen- en de agro-industrie, deden vooral de bijzondere voedingsmiddelen het goed. Die groep speelt in op gezondheidstrends en de toenemende vraag naar natuurlijke voedingsproducten. Life Science, waarvan het bedrijfsresultaat 118 procent steeg ten opzichte van het derde kwartaal van 2004, is een van de speerpunten in het nieuwe vijfjarenplan van DSM dat eerder deze maand werd gepresenteerd. Ook de verkoop van het aandeel in Rymco, het laatste onderdeel van de bakkerij-activiteiten die DSM heeft afgestoten, droeg bij aan het goede resultaat.

Bij de divisie Nutritional Products steeg met name de omzet van diervoeding. In de kunststofdivisie zorgden vooral DSM Dyneema (vezels), Engineerings Plastics (plastics voor industrietoepassingen) en NeoResins (harsen) voor groei. De prestaties van de chemiedivisie bleven nagenoeg gelijk.