Donaties aan Pakistan komen op gang

Bij een internationale donorconferentie in Genève is gisteren 480 miljoen euro extra toegezegd aan de Verenigde Naties, voor hulp aan het getroffen gebied in Pakistan. Onduidelijk is nog hoe de donoren dat geld zullen verdelen over noodhulp en wederopbouw. ,,Het goede nieuws is dat we zeer goede toezeggingen hebben ontvangen'', was de reactie van VN-coördinator voor humanitaire hulp Jan Egeland, ,,maar het slechte nieuws voor ons is dat te weinig daarvan bestemd is voor de aanvraag van de VN.'' Gisteren was 92 van de 457 miljoen euro die de VN voor noodhulp vragen daadwerkelijk voor noodhulp toegezegd. Egeland hekelde overheden die wel geld beloven, maar er nog niet mee over de brug willen komen en het geld bestemmen voor wederopbouw, die pas na de winter echt zal kunnen beginnen: ,,Het is niet juist om vanaf nu een jaar op het reconstructiegeld te blijven zitten als het de vraag is of de mensen dan nog in leven zijn.''

Op sommige plaatsen in het getroffen gebied daalt de temperatuur al onder het vriespunt. Volgens schattingen van de VN leven in de afgelegen valleien nog ongeveer 800.000 mensen zonder onderdak. Het door de regering gehanteerde dodental is gisteren opgelopen tot ruim 54.000. Lokale autoriteiten gaan al enige tijd uit van 79.000 doden.

Met een nationale tv-actie is gisteren in Nederland ongeveer 21,5 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. De tv-actie was georganiseerd rond een benefietwedstrijd van het Nederlands herenhockeyteam tegen een ploeg met daarin onder anderen spelers uit Pakistan en India. Prins Willem-Alexander woonde de wedstrijd en de actie bij. Ongeveer een miljoen Nederlanders hebben naar de inzamelingsactie gekeken, die werd gepresenteerd door Maartje van Weegen, Mart Smeets en Anita Witzier. Bekende Nederlanders zaten in een telefoonpanel.