Deftig doen werkt meestal averechts

Auteurs die nodeloos lange woorden gebruiken of hun tekst afdrukken in een statig lettertype (zoals Times New Roman) worden door studenten niet hoog aangeslagen. Zij beschouwen hen juist als `minder intelligent' dan auteurs die gewone woorden en een makkelijk leesbaar lettertype hanteren. Pogingen om te imponeren hebben dus vaak een averechts effect. Daniel Oppenheimer verbonden aan Princeton University concludeert dit uit experimenten met studenten. Zij kregen tekst uit proefschriften en dergelijke voorgelegd waarin gemanipuleerd was met woordgebruik en lettertype. Alles wat een tekst moeilijker te lezen maakt vermindert de waardering voor tekst en auteur (Journal of Applied Cognitive Psychology). Het zijn vooral de studenten zelf die met woord en lettertype trachten te imponeren.