De terugkeer van de `kubisten'

`Speedcubing', het zo snel mogelijk oplossen van Rubiks Cube, wint dankzij internet weer aan populariteit.

,,Welcome to the Home of the Nerds'', zegt Ron van Bruchem (38). Dan ben ik daar vanaf, hoor je hem denken. In de flat in Duivendrecht zitten veertien mannen. Niemand zegt wat, er klinkt alleen een zenuwachtig geratel van draaiende kubussen.

Door met hun `opgeloste' Rubiks Cube op een siliconen placemat te slaan, wordt de tijd stilgezet. Het `draaien' duurt minder dan twintig seconden. ,,Hier zit tien procent van de wereldtop'', zegt Van Bruchem. ,,En het leuke is dat er een hele nieuwe generatie puzzeldraaiers aanwezig is. Joël van Noort bijvoorbeeld, is pas 21 jaar, maar draait al rond de 16 seconden.''

Van Bruchem is van de eerste generatie `kubisten'. ,,In 1980 lag ik in het ziekenhuis toen iemand mij een `puzzel' uit het Oostblok gaf. Ik kon niet uit bed en zat de hele dag te draaien. Het heeft me een paar weken gekost voor ik de oplossing had gevonden. Nu kun je op internet verschillende formules opzoeken.''

Hetzelfde internet zorgde ervoor dat de kubus, en daarmee ook het `speedcubing', sinds kort weer een opleving meemaakt. Van Bruchem: ,,Het leuke is dat iedereen elkaar helpt om nog sneller te worden. Behalve de Fransen. Die laten niets los over hun systemen. Op het WK, volgend weekend in Florida, is het Frankrijk tegen de rest van de wereld.''

Koen Heltzel (21) is pas twee jaar aan het draaien. ,,Ik keek naar het programma I love the Eighties en zag Guus Razoux-Schultz, de Nederlander die in 1982 in 24.32 seconden tweede werd op het eerste WK speedcubing. Dat wil ik ook, dacht ik.''

Op het balkon van de flat staan de `kneusjes'. Die hebben meer dan een halve minuut nodig om een kubus op te lossen. ,,Het gaat mij ook helemaal niet om de snelheid'', zegt Jaap Scherphuis (33). ,,Ik ben op zoek naar de wiskundige formule met de minst mogelijke draaiingen. Ron is snel, maar hij heeft er wel 55 zetten voor nodig. Terwijl er gezegd wordt dat je iedere kubus in 21 slagen moet kunnen oplossen. Dat vind ik razend interessant om over na te denken.''

Oud vice-wereldkampioen Razoux-Schultz (40) is er ook. ,,Een paar jaar geleden ben ik weer gaan draaien. Minder dan vroeger, hoor. Toen draaide ik wel 40 uur in de week. Doordat ik nieuwe formules van internet heb geplukt, en mijn vingertechniek wat heb aangepast, zit ik grappig genoeg wel weer op hetzelfde niveau als toen.''

NK: komende zaterdag van 12-16 uur op het Spellenspektakel in Eindhoven.

WK: 5 en 6 november 5/6, in Lake Buena Vista, Florida, Verenigde Staten.

Filmpjes op: www.speedcubing.com