Claire Denis

Met veelgeprezen films als Chocolat, Nénette et Boni en Beau travail behoort de Franse regisseur Claire Denis (Parijs, 1948) tot de toonaangevendste Europese filmmakers van dit moment. Woest en ongeremd kan zij lichamen filmen, de ware landschappen van de filmkunst. En altijd interesseert de zeggingskracht van beelden haar meer dan die van verhaaltjes.

Het filmmuseum brengt nu L'intrus uit, die vorig jaar in première ging op het filmfestival van Venetië, en wijdt ook een retrospectief aan haar werk.

Denis' meesterwerk tot nu toe is Beau travail uit 1999, die zich afspeelt op een buitenpost van het legioen bij de Afrikaanse stad Djibouti. Op een rots boven de Rode Zee hebben de legionairs hun kamp. Beau Travail is een film die alleen te waarderen valt voorzover hij afwijkt van de norm, zoals een abstract schilderij een sensatie kan zijn voor wie eerst met figuratieve schilderijen vertrouwd is geraakt. Het is een film die van een grens een evenwichtsbalk maakt, waarop de regisseur tamelijk zelfverzekerd staat te wiebelen. De beelden uit Beau Travail geven hun betekenis nooit helemaal prijs.

Retrospectief Claire Denis t/m 16 nov in het Filmmuseum Amsterdam. Inl www.filmmuseum.nl. L'intus is ook te zien in Plaza Futura, Eindhoven.