Centraal Museum stoot werken af

Het Centraal Museum in Utrecht gaat een deel van zijn collectie van de hand doen. Het gaat om ruim vijftienhonderd kunstwerken. Dit heeft directeur Pauline Terreehorst gisteren bekendgemaakt.

Het merendeel van de objecten die moeten verdwijnen, behoren tot de collectie moderne kunst. Het museum zal eerst een aantal voorwerpen proberen onder te brengen bij andere musea of proberen terug te geven aan de nabestaanden. Pas daarna worden de restanten geveild, ,,in een bijzondere Paasveiling'', aldus Terreehorst, die gisteren het Museumplan 2005-2010 presenteerde. De opbrengst van de veiling is ,,primair'' bestemd voor nieuwe aankopen. Eerder stootten gemeentemusea in Den Haag en Gouda delen van hun collecties af.

Het Centraal Museum wil zich de komende jaren concentreren op de collecties die wel worden behouden, van onder meer textiel en meubels. ,,We moeten ons nadrukkelijker manifesteren als hoedster van deze unieke collecties'', aldus Terreehorst, die op 1 augustus aantrad als directeur en die het Museumplan gisteren omschreef als een ,,openbare 100 dagen-brief''.

Het Centraal Museum wil ook meer publiek trekken: in de komende vijf jaar hoopt het van 100.000 naar 150.000 bezoekers per jaar te gaan. Daarbij is de hoop gevestigd op het Dick Bruna huis nabij het huidige Centraal Museum, dat in februari opengaat en waar werk van de Utrechtste tekenaar te zien zal zijn. Naast peuters en hun ouders rekent het museum op flinke aantallen Japanse vrouwelijke toeristen tusssen de 20 en 40 jaar, op zoek naar oorspronkelijke tekeningen van de in Japan zeer populaire Nijntje. In het Dick Bruna huis zal de derde voertaal na Nederlands en Engels daarom Japans zijn.

Het Centraal Museum past ook zijn openingstijden aan. Om de ,,druk-bezette generatie'' (tussen de 35 en 45 jaar) te trekken, zal het museum op vrijdagavond zijn deuren openen. Om de kosten die dat met zich meebrengt te drukken gaat het museum 's ochtends voortaan om twaalf uur in plaats van om elf uur open. ,,Een drastische beslissing'', aldus Terreehorst in het Museumplan.