Bossche garage mogelijk duurder

De slecht functionerende parkeergarage onder het stadskantoor van Den Bosch dreigt extra geld te gaan kosten. De gemeente heeft een vordering van ruim 1,1 miljoen euro op leverancier CVSS wegens het niet nakomen van gemaakte afspraken, maar de kans op uitbetaling is ,,belabberd''. Dat verklaarde curator W. Berendsen van het failliet verklaarde Eindhovense bedrijf gisteren.

De volautomatische garage die op 1 maart 2003 openging, kostte tot nu toe 3,9 miljoen euro, maar het systeem werkte nog nooit naar behoren. Bossche ambtenaren stond een uur of langer in de rij voordat ze de parkeergarage konden binnenrijden. Soms kregen ze hun auto niet uit de parkeerkelder. Sommige wagens kwamen beschadigd naar buiten.

Curator Berendsen werkt aan de afronding van het eerste faillissementsverslag over het tweemansbedrijfje CVSS (Computerised Vehicle Storage System). Het faillissement is aangevraagd door een bedrijf dat de gemeente Den Bosch in contact bracht met CVSS en de gemeente, die met ruim 1,1 miljoen euro de grootste schuldeiser is.

Volgens de bewindvoerder is de garage in Den Bosch formeel nog niet opgeleverd, en is de claim van de gemeente daarom terecht. Een tegenvordering van CVSS voor het restant van de aanneemsom is volgens hem daarom veel minder kansrijk. Bezittingen heeft Berendsen tot op heden niet ontdekt bij de firma.

In Den Bosch spreken inwoners al van ,,het fiasco aan de Keizerstraat''. Ze vragen zich af of ,,de politiek'' grote fouten heeft gemaakt. In 1999 reserveerde de gemeenteraad 3,9 miljoen euro voor de garage onder het stadskantoor, die in de weekeinden ook door bewoners van de binnenstad zou kunnen worden gebruikt. April 2001 koos de raad voor het automatische parkeersysteem (kosten 1.358.000 euro) van CVSS.

De belangrijkste overweging bij deze beslissing was de grote capaciteit van de garage. In deze high-tech garage kunnen 150 auto's geparkeerd worden. Was dezelfde ruimte ingericht als `normale' parking, dan was er slechts plaats geweest voor zeventig auto's.