BELGIË

Vlaamse meestertekeningen

Het 18de-eeuwse Arentshuis in Brugge wordt ook wel Brangwynmuseum genoemd, naar de Britse Brugse schilder Frank Brangwyn (1867-1956). De vaste museumopstelling bevat het werk van deze veelzijdige kunstenaar, met fraaie realistische taferelen uit het dagelijkse Brugse leven, en reisimpressies. Tijdelijk worden in deze dependance van het Groeningemuseum, waar onder meer de Vlaamse Primitieven te zien zijn, meer dan honderd 17de-eeuwse prenten en tekeningen geëxposeerd van Rubens, Van Dyck en Jordaens. De werken van deze kopstukken zijn afkomstig uit de collectie van Boijmans Van Beuningen. Ook zijn er prenten en tekeningen van minder bekende schilders.

Vlaamse meestertekeningen, Arentshuis (Brangwynmuseum), Dijver 16, Brugge, 28 okt. t/m 31 dec di t/m zo 9u30-17u. Inl 0032 50448711.

Herman Selleslags

Toen het weekblad Humo nog spraakmakend was en met olijke en brutale interviewers als Piet Piryns en Herman de Coninck, de schrik van het Vlaamse establishment, maakte Herman Selleslags (1938) er furore met zijn foto's. Foto's vanaf 1956 tot nu uit kranten en tijdschriften hangen in het Vlaams-Nederlandse huis deBuren in Brussel. Selleslags was misschien minder brutaal dan de interviewers, maar ook hij verbeeldde Vlaanderen zoals het was. Opvallend is zijn mededogen voor het dagelijkse leven, dat hij toch onomwonden vastlegt. Volks-, communie- en trouwfeesten, betogers, wielrenners en toeschouwers, Bekende Vlamingen in hun tuintje, een homostel in een motorbende. Als Vlaanderen vergaat, zijn er altijd nog deze foto's om te bewijzen dat en hoe het heeft bestaan.

Memorie, foto's van Herman Selleslags, Vlaams-Nederlands huis deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel, t/m 8 nov., di t/m za 11-18u. Inl 0021 22121930.

En verder

Russische avant-garde 1900-1935, t/m 22 jan., Paleis voor Schone Kunsten, Brussel 0032 25078594, www.europalia.be