Advocaten inlichten over sondevoeding

De advocaten van de gevangenen op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay moet worden verteld wanneer hun cliënten tot eten worden gedwongen. Dat heeft een Amerikaanse federale rechter gisteren bepaald.

Een onbekend aantal van de naar schatting 500 van terreur verdachte gevangenen op de basis – volgens de Amerikaanse regering 26, volgens mensenrechtenorganisatie Reprieve 150 – is in hongerstaking. De vermeende Al-Qaeda- en Talibaanstrijders, van wie een groot aantal al sinds januari 2002 vastzit op Guantánamo Bay zonder te zijn aangeklaagd en zonder contact met de buitenwereld, protesteren tegen hun detentie door voedsel te weigeren.

Volgens de advocaten dwingen de Amerikaanse bewakers hen om toch te eten, onder meer door voedsel via sondes toe te dienen. Dit gebeurt volgens de advocaten door mensen zonder medische kennis en de sondes zouden zonder verdoving worden aangebracht.

De Amerikaanse regering ontkent deze beschuldigingen en zegt ,,het onnodige verlies van levens'' door medische interventie te willen voorkomen. Volgens kolonel Jeremy Martin, woordvoerder van Guantánamo Bay, zijn alle hongerstakers ,,klinisch stabiel''. ,,Ons beleid is de gedetineerden menselijk te behandelen en die behandeling is in overeenstemming met de Geneefse Conventies [voor de behandeling van krijgsgevangenen, red.]'', aldus Martin.

Federaal rechter Gladys Kessler noemde de beschuldigingen echter ,,ontzettend verontrustend'' en zei in haar uitspraak dat de Verenigde Staten ,,niet trots'' mogen zijn op hun behandeling van gevangenen. Ze beval de regering de advocaten 24 uur van te voren op de hoogte te brengen van de gedwongen voeding. Ze besloot eveneens dat de Amerikaanse regering de medische dossiers van de gevangenen moet overhandigen aan de advocaten.