www.nrc.nl

Vogelgriep. Een uitgebreid dossier over vogelgriep is te vinden op de site van deze krant. Wetenschapsredacteur Wim Köhler geeft antwoorden op tien vragen over de vogelgriep, bijvoorbeeld op de vraag: Hoe gevaarlijk is het H5N1-vogelgriepvirus dat nu vogels in Turkije en Roemenië ziek maakt? ,,Het is voor mensen moeilijk om met het nu heersende vogelgriepvirus besmet te raken. Om er ziek van te worden is intensief contact met zieke vogels nodig. Maar wie besmet raakt, heeft een flinke kans om te overlijden. Ongeveer de helft van de mensen die ziek wordt, gaat eraan dood. De meesten van de ruim 60 mensen die de afgelopen twee jaar aan H5N1-griepvirus in Zuid-Oost-Azië zijn overleden, hadden zieke vogels geslacht en bereid. Of ze hadden hun gewonde vechthanen verzorgd. Of traditionele gerechten met bijvoorbeeld rauw eendenbloed gegeten.''

Schaken. Hans Ree schrijft in zijn schaakrubriek op de website over Japan. ,,Er zijn niet veel Japanners die ons schaakspel goed spelen, wat komt doordat ze hun eigen schaakspel hebben. ,,O ja, ze spelen go'', zeggen mensen dan vaak, maar dat klopt niet, want go is een omsingelingsspel, een soort landje-veroveren op hoog intellectueel niveau dat niets met schaken te maken heeft.

,,Het Japanse schaakspel heet shogi. Het bord is iets groter dan bij ons, er zijn meer stukken en ze bewegen ook iets anders, maar het doel van het spel is hetzelfde: de koning mat zetten. Dat maakt het tot een vorm van schaken, ontsproten aan dezelfde stam als ons spel.''